'25 meter afstand houden van een zelfmoordterrorist'

woensdag 30 maart 2016 |  Redactie Israel Today
Commandanten die op de Westbank dienen, hebben de afgelopen dagen uitvoerig met hun soldaten over het incident in Hebron gesproken. Er waren verduidelijkende gesprekken, aanwijzingen en discussies. Het zou een morele en juridische fout zijn van de soldaat, een daad die niet aan de richtlijnen van het leger voldoet.

Die richtlijnen bepalen dat soldaten een minimale afstand van 25 meter in acht moeten nemen tot mogelijke zelfmoordterroristen met bomgordels. Daarnaast moeten naderende personen worden gewaarschuwd om de terrorist niet te naderen. De bomgordel kan zelfs dan ontploffen en personen in de buurt verwonden wanneer op de terrorist wordt geschoten.

In de opleiding voor hospitaalsoldaten leren de soldaten, dat een kogel die het lichaam binnenkomt, op een andere plaats weer naar buiten kan komen en mogelijk ook een bomgordel tot ontploffing kan brengen. Dat kan eventueel ook gebeuren, wanneer in het hoofd wordt geschoten. De gedetineerde soldaat heeft aan deze cursus deelgenomen.

'Wij herhalen deze regels in de briefings voor operaties steeds weer,' verzekerde een soldaat van de brigade. 'De commandanten zeggen ons dat het beter is de terrorist te neutraliseren zonder hem te doden, om nog informatie te kunnen krijgen, en natuurlijk ook om zulke situaties zoals deze in Hebron te vermijden'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.