Is Israëlische soldaat held of moordenaar?

dinsdag 29 maart 2016 |  Redactie Israel Today

Het incident in Hebron beheerst in Israël nog steeds de krantenkoppen. De video-opnames die gepubliceerd werden door de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem, laten zien hoe een Israëlische militair een reeds op de grond liggende terrorist doodschiet.

In Beth Shemesh werd een demonstratie voor de militairen gehouden. De tekst op de posters luidt:
Lieve familie, Beth Shemesh is met jullie.
Liefdevolle omhelzingen en ondersteuningen.
Beth Shemesh omarmt het Israëlische Verdedigingsleger.

Het hele gebeuren speelt zich af ongeveer tien minuten nadat de Palestijnse terrorist samen met een andere aanslagpleger een Israëlische militair met messen had aangevallen en reeds is geneutraliseerd.

De wereldopinie en de Palestijnen veroordelen deze daad als een executie. In Israël verschilt de bevolking van mening, of het dodelijke schot gerechtvaardigd was dan wel of dit een moord was en of het eigenlijk wel nodig was. De 19-jarige militair werd nog ter plaatse gearresteerd. Israëls minister van Defensie Moshe Ya’alon en de chef van de Generale Staf Gadi Eisenkot verklaarden, dat het voorval met de uiterste zorgvuldigheid en strengheid zal worden onderzocht.

Minister Naftali Bennett, die spreekt van een rugdekking voor de Israëlische militairen, denkt er anders over. 'In plaats van hem als moordenaar te veroordelen, zeg ik dat we de situatie eerst moeten onderzoeken. Israëls militairen beschermen ons, en dat mogen we niet vergeten.' Bennett en andere ministers, waaronder Ofir Akunis, namen de verdedigingslinie over van de advocaten van de Israëlische militair. Volgens hem zou de neergeschoten aanslagpleger mogelijk een bomgordel hebben gedragen. 'Hij is geen moordenaar. Wij zijn in oorlog, een oorlog tegen meedogenloze terreur,' aldus Bennett en Akunis.

Op de sociale netwerken in Israël staat een grote meerderheid van 82 procent achter de jonge militair die de Palestijnse terrorist heeft doodgeschoten. Dat bleek uit een onderzoek van het Israëlische instituut , dat daartoe alle gegevens van Facebook en Twitter onderzocht.
Op Channel 2 News van de televisie werd ook een enquête bekend gemaakt, volgens welke 66% van de Israëlische bevolking de Israëlische militair begrijpt. 42% van de Israëliërs ziet in zijn daad een verantwoord gedrag, 24% ziet in zijn daad een natuurlijke reactie onder druk. Slechts 19% van de Israëliërs is van mening dat hij verkeerd heeft gereageerd en niet naar de bevelen heeft geluisterd. 5% noemen de daad zelfs een moord. Bovendien heeft 68% van de Israëlische bevolking zich geuit tegen de hevige kritiek van Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu en zijn minister van Defensie tegen de jonge Israëlische militair.

In elk geval houdt Israël zich met dit voorval bezig, wellicht niet op de manier zoals de westerse wereld het zou willen, maar desondanks werd de militair gearresteerd en moet hij nu voor de rechter komen. De afgelopen zeven maanden werden 34 Israëliërs door Palestijnse terroristen vermoord en meer dan 400 gewond. Volgens opgave van de Israëlische politie werden tot nu toe 211 aanvallen met een mes geteld, 83 terreuraanslagen met vuurwapens en 42 terreuraanvallen met auto’s.
De meeste Palestijnse terroristen werden geneutraliseerd, hetzij verwond of gedood. Ook dat wordt door de buitenlandse media vaak als executie betiteld. Daarmee wordt automatisch de gang van zaken vertekend, waardoor de aanvaller slachtoffer wordt en het slachtoffer de dader.

In dit gespannen tijdperk van terreur, waar zowat elke Palestijn in Israëls dorpen als potentiële terrorist wordt gezien, kunnen ook voorvallen plaatsvinden die misschien niet hadden moeten plaatsvinden. De vraag is hoe de regering daarop reageert. De rechtse tempelactivist Jehuda Glick, die een jaar geleden zelf door een Palestijnse terrorist zwaar verwond werd, zei daarover: 'Het is de taak van de militair om zich te verdedigen. Ik vind het niet goed als deze militair een moordenaar wordt genoemd, maar ik vind het ook niet goed dat deze militair door zovelen als een nationale held wordt beschouwd.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.