Geestelijke diplomatie

Tuesday, March 29, 2016 |  Ryan Jones
Het Israëlische Knessetlid Eli Nacht heeft al jarenlang in de gaten dat zijn dagelijks werk in toenemende mate te maken heeft met christelijke steun voor zijn land. Daarom heeft hij een ‘lobby’ opgericht ter versterking van deze trend. Israel Today correspondent Ryan Jones sprak met dr. Nacht over zijn mening over christenen en de reden waarom hij samenwerkt met Messiaanse Joden.

Israel Today: Wat moeten we ons voorstellen bij buitenlandse christenen die bij u aankloppen met de wens om Israël te zegenen?
Eli Nacht: Ik word regelmatig aangesproken door christenen die Israël willen zegenen. Dat bracht mij op de gedachte om de band tussen hen en Israël meer te versterken. Ik heb Joodse vrienden die al langer met christenen samenwerken. We hebben een NGO (niet gouvernementele organisatie) en een Knesset-commissie in het leven geroepen. We willen iedereen de ruimte geven, die Israël wil zegenen.

Speelt uw geloof hier nog een rol in?
Ja, dat is bij alles zo. Er is behoefte aan diplomatie op het geestelijke vlak. Ik ken veel politici die, direct na het opstaan en voor het slapen gaan, de Bijbel lezen. Evangelische, christelijke zionisten steunen Israël hoofdzakelijk vanwege hun geloof, en daar moeten we rekening mee houden. Wij Joden zijn ‘het volk van het Boek’, dus is het niet moeilijk om gemeenschappelijke gronden te vinden voor samenwerking.

Vindt u het niet opmerkelijk dat christenen over de hele wereld een vreemd land als Israël liefhebben?
Tien jaar geleden begreep ik hier niets van, maar nu begrijp ik het. Als je de Bijbel gaat lezen, kom je 2500 keer de naam Israël tegen. En christenen volgen de Jood Jezus. Dus is het niet gek als zij Israël liefkrijgen en het land willen steunen. Ik vind het juist vreemd als christenen tegen Israël zijn.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.