Linkse politici: Tweestatenoplossing is dood

Sunday, March 27, 2016 |  Ryan Jones
De Amerikaanse president Barack Obama en een groot deel van de internationale gemeenschap geven de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de schuld van het ontbreken van een vredesakkoord met de Palestijnen. Maar zelfs vooraanstaande linkse politici erkennen dat het niet zo eenvoudig is, en dat een twee­staten­oplossing gewoon geen levensvatbare oplossing meer is.

'We hebben het moment bereikt, waarop de tweestatenoplossing niet meer haalbaar is,' zei het Knessetlid Ayelet Nahmias-Verbin van de linkse Zionistische Unie/ Arbeiderspartij tijdens een bezoek aan het Etzion Blok van Joodse nederzettingen, en ze benadrukte dat hierover consensus bestaat in haar partij.

Nahmias-Verbin gelooft dat Israël een manier moet vinden om zich af te scheiden van de Palestijnen, zonder een Palestijnse Staat op te richten, en met behoud van de controle over grote Joodse nederzettingenblokken.
'We moeten een oplossing scheppen voor de beveiliging, en voor mijn partij is de scheiding die oplossing,' vertelde ze aan Israel National News.

Voor Nahmias-Verbin en haar partijleider, oppositieleider Isa'ac Herzog, is het uitgangspunt dat 'we hier met veel Arabieren leven, en we een manier moeten vinden om naast elkaar te bestaan.'

Maar voor de meeste Israëli's laat hun vage visie van afscheiding, zonder dat een vijandige Palestijnse Staat mogelijk wordt gemaakt, veel vragen onbeantwoord.

  1. Geloven zij echt dat de Palestijnse leiders zullen deelnemen aan een bilaterale scheiding, waarbij Israël het gezag behoudt over grote Joodse nederzettingen?
  2. Geloven zij echt dat de Palestijnse leiders zullen afzien van hun aanspraken op Jeruzalem?
  3. Geloven zij echt dat zowel de Palestijnen als de internationale gemeenschap deze afscheiding niet zullen beschouwen als de geboorte van een soevereine Palestijnse Staat?
  4. Geloven zij werkelijk dat een echte afscheiding te handhaven is indien Palestijnse organisaties doorgaan met het uitvoeren van terreuraanvallen?
  5. Geloven zij echt, dat de wereld 'afscheiding' zal accepteren in plaats van een volwaardige tweestatenoplossing?

Veel Israëli's vrezen dat het resultaat waarschijnlijk een situatie zal zijn die lijkt op wat er gebeurde nadat Israël zich 'afscheidde' van de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.