Pijnlijk: moslims kennen Al-Aqsamoskee niet

zondag 27 maart 2016 |  Redactie Israel Today
Een recente enquête aan de universiteit van Amman heeft een verrassend feit aan het licht gebracht. De uitkomst zou eigenlijk een verandering in het politieke en religieuze denken in Israël en de hele regio teweeg moeten brengen. Vraag aan zesduizend studenten: wat weet je over de Al-Aqsamoskee? Slechts veertig procent kon die vraag beantwoorden. De overige zestig procent wist niet eens van het bestaan.

En dat terwijl Jordanië door middel van de waqf (islamitische stichting die als arm van het Jordaanse Ministerie van Heilige Zaken functioneert) het Tempelplein beheert! Jordanië is tegen elke kleine verandering in de status quo op het tempelplein. Alles wat maar in en om de Al-Aqsamoskee gebeurt, wordt op de spits gedreven. Maar de meeste Jordaanse studenten weten dus niet van het bestaan van deze heilige moskee in Jeruzalem.

Nadat de uitslag van de enquête bekend werd, heeft de Islamitische Raad voor Jeruzalem de Jordaanse universiteit dringend om uitleg gevraagd. Het resultaat van de enquête was een zware tegenslag voor de Islamitische Raad. Want juist deze Raad organiseert al jaren demonstraties waarin om de ‘bevrijding’ van de moskee wordt geroepen.

De Al-Aqsamoskee betekent kennelijk niet veel voor het gros van de moslims in buurland Jordanië. Jeruzalem en de moskee dienen slechts als aanleiding voor terreur. De Arabische bewering dat de Al-Aqsamoskee volgens de Koran aan de moslims toebehoort, wordt zelfs binnen moslimkringen tegengesproken.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het maartnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.