VN-troepenmacht keert terug naar Syrische grens

Thursday, March 24, 2016 |  Redactie Israel Today

Anderhalf jaar geleden braken de VN-troepen overhaast hun stellingen op de Syrische Golanhoogten af. Nu bereidt de UNDOF, een VN-legereenheid ter bewaking van de scheiding der legers in de regio, zich erop voor om weer aan de Syrische kant van de grens tussen Israël en Syrië te worden gestationeerd.

In februari 2015 sprak Israëls ambassadeur bij de VN, Ron Prosor, de commandant van de UNDOF, kolonel Purna Chandra Thapa, en verzocht hem dat de legermacht zou terugkeren naar de Syrische kant, in plaats van bij het grenshek aan de Israëlische zijnde van de grens zijn positie in te nemen, maar dat werd afgewezen.

De afgelopen weken bezochten militairen en officieren van de UNDOF verschillende malen de inrichtingen en bewakingsposten die sinds september 2014 niet meer bezet waren. De VN is van plan om de bewakingstroepen, die bestaan uit militairen uit vijf landen, weer te activeren, om de van 1974 tot 2014 bemande steunpunten weer in gebruik te nemen.

Israëls veiligheidsapparaat heeft veel belang bij een terugkeer van de UNDOF-troepen bij de Syrische grens. Men ziet het als onderdeel van de inspanningen om een veilig toevluchtsoord te scheppen te midden van de aan Syrische zijde heersende chaos.
Men verwacht echter geen actieve inzet van deze troepen in het geval dat de gevechten in Syrië zich in de richting van de grens van Israël bewegen. Alleen al de aanwezigheid van deze militairen zou echter een zekere internationale garantie bieden dat de grens niet wordt overschreden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.