Na Brussel: beveiliging van luchthavens heroverwegen

donderdag 24 maart 2016 |  Redactie Israel Today
Sinds de aanslagen van dinsdag in Brussel wordt in veel Europese landen gediscussieerd over de beveiliging van luchthavens. In de Israëlische media beschrijven Israëlische beveiligingsdeskundigen, waar de Europeanen tot nu toe fouten hebben gemaakt en hoe Israël bereikt dat de luchthaven in Tel Aviv veilig is.

De terroristische aanval op de Belgische luchthaven Zaventem heeft de Israëlische experts niet verrast. 'Op het gebied van beveiliging van hun luchthavens lopen de Europeanen 40 jaar achter op Israel', zei Pini Shif, de man die vroeger verantwoordelijk was voor de beveiliging bij de Israëlische luchthavenautoriteit.

De luchthaven Ben Goerion in Tel Aviv heeft verschillende niveau's van beveiliging, voordat passagiers in de terminal aankomen. Het beveiligingspersoneel heeft toegang tot de passagierslijsten, zij vergelijken deze informatie met de lijsten van personen die onder observatie staan, zodat zij meteen weten wie een uitgebreide veiligheidscontrole moet ondergaan.

Het eerste checkpoint is al bij de ingang van het luchthaventerrein (foto), waar de controleposten de passagiers en de mensen die hen naar de luchthaven brengen, worden gecontroleerd. Het tweede checkpoint bevindt zich bij de ingang van de gebouwen van de luchthaven, waar passagiers die verdacht lijken, al kort worden gecontroleerd.

In Europa is het anders; daar kan ieder die dat wil zonder controle de terminal binnengaan en zelfs bagage mee naar binnen brengen, want de eerste veiligheidscontrole gebeurt pas na de afhandeling van de passagiers, nadat de koffers al zijn afgegeven.

Shlomo Har-Noi, wiens bedrijf Shadma is gespecialiseerd in het beveiligen van vitale infrastructuur, meent dat men in Europa en de VS enorme bedragen investeert in high-tech bewakingssystemen maar daarmee de oorlog van gisteren voert. Men investeert niet in het vitale element van de mensenkennis, waarin de Israëlische beveiligingsposten bij de Israëlische luchthavens intensief worden getraind.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.