Trump: Confrontatie aangaan met Palestijnse terreur

Tuesday, March 22, 2016 |  Redactie Israel Today

De koploper in de Amerikaanse presidentsverkiezin­gen, Donald Trump, zei maandag in de jaarvergade­ring van het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), dat 'President Obama het slechtste is wat Israël kan overkomen.' Als hijzelf daarentegen het Witte Huis wint, belooft hij een heel andere aanpak van het vredesproces in het Midden-Oosten.

Hij breekt met de traditionele Westerse benadering, te pogen het Palestijnse terrorisme te sussen, en benadrukte dat geweld tegen Israël moet worden aangepakt. De Palestijnen 'moeten aan tafel komen en bereid zijn te accepteren dat Israël een Joodse Staat is en dat te allen tijde zal blijven,' zei hij, en hij voegde eraan toe dat elke andere overeenkomst 'het Palestijnse terrorisme zou belonen. (…) Een dergelijk gedrag beloon je niet. Dat kun je niet maken. Er is maar één manier om op dergelijk gedrag te reageren. Je moet de confrontatie aangaan.'

Trump beloofde ook dat hij, als hij president wordt, de Amerikaanse ambassade zou 'verplaatsen naar de eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, Jeruzalem.'
Trumps opmerkingen kregen een daverend applaus van een gehoor waarvan velen dachten dat het niet te winnen zou zijn voor de controversiële miljardair.

Hillary Clinton in de aanval
De democratische koploopster Hillary Clinton sprak de conferentie ook toe. Ze besteedde het grootste deel van haar tijd op het podium met het lanceren van nauwelijks verhulde aanvallen op Trump zelf, maar distantieerde zich ook uiterst subtiel van president Obama’s controversiële benadering van Israël.

'Als ik zo gelukkig mag zijn om tot president te worden verkozen,' beloofde ze, '...zullen we Israëls vijanden nooit toestaan een wig tussen ons te drijven. Als we meningsverschillen hebben, zoals dat vaak onder vrienden het geval is, zullen we eraan werken om die snel en met respect op te lossen.'

Het was bijna een uithaal naar de vaak harde toon waarop de regering-Obama de Israëlische premier Benjamin Netanyahu openlijk toespreekt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.