Druzisch Knessetlid helpt ‘Joden thuis te brengen’

Monday, March 21, 2016 |  Redactie Israel Today

Afgelopen maandag voltooide Israël zijn reddingsactie voor Jemenitische Joden, een doel dat een centrale rol speelt in de campagnebeloftes van Knessetlid Ayoub Kara (Likoed), een vooraanstaand lid van de Arabisch sprekende Druzische gemeenschap.

Premier Netanyahu ontmoette de Jemenitische rabbijn en bekeek de 800 jaar oude Torahrol die hij heeft meegebracht.

Door deze misssie, waarvan de uitvoering werd gecoördineerd met het Joods Agentschap en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, kwamen 19 van de overgebleven leden van Jemens Joodse gemeenschap, waaronder de rabbijn van de stad Raydah, 'thuis' in de Joodse Staat. Vijftig andere Joden kozen ervoor om in Jemen achter te blijven, waar zij allemaal in een beveiligde wijk wonen vlakbij de Amerikaanse ambassade in Sana’a.
Sinds 1948 zijn ongeveer 51.000 Jemenitische Joden naar Israël geëmigreerd.

'Dit is een zeer belangrijk moment in de geschiedenis van Israël en de aliyah', aldus het hoofd van het Joods Agentschap, Nathan Sharansky. 'Dit hoofdstuk in de geschiedenis van een van de oudste Joodse gemeenschappen ter wereld komt tot een einde, maar de unieke 2000 jaar oude bijdrage van het Jemenitische Jodendom aan het Joodse volk zal doorgaan in de Staat Israël.'

Kara, die fungeert als viceminister voor Regionale Samenwerking, was zeer verheugd over hetgeen is bereikt. 'Ik ben blij dat we dit zeer belangrijke doel hebben bereikt, dat onze broeders uit Jemen naar Israël konden komen,' aldus de Druzische parlementariër. 'We zin erin geslaagd Joodse gezinnen thuis te brengen die door dood en assimilatie werden bedreigd.'

De Houthi-jihadisten die momenteel grote delen van Jemen overheersen, hadden de Joden in het land gedreigd dat zij moesten kiezen tussen bekering tot de islam of geëxecuteerd worden.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.