Groot nieuws: Moslimmeisjes in het Israëlische leger!

woensdag 16 maart 2016 |  David Lazarus

Denkt u nog steeds dat Israël een racistische apartheidsstaat is? U zou het niet zeggen als u naar deze jonge islamitische en christelijke Arabische meisjes luistert, die in steeds grotere getale in Israëlische militaire dienst gaan.

Jonge moslimmeisjes trekken ten strijde, aan Israëls zijde! Deze dappere jonge vrouwen hebben een uniek en belangrijk verhaal te vertellen, en samen met een groeiend aantal christelijke Arabische meisjes pionieren zij in de rangen van het Israëlische leger.

Toen soldate ‘A’, een van de moslimmeisjes die nu in de IDF dienen, besloot om in dienst te gaan, weigerden haar ouders haar te steunen. Ze moest het huis uit en kreeg ondersteuning van het leger als een soldaat zonder thuisfront.
'Ik moet mezelf onderhouden,' zegt ze, 'en het is heel moeilijk, zelfs met de hulp die ik van het leger krijg. Het gebeurt maar zelden dat een moslimmeisje in het leger gaat, omdat onze families het niet accepteren. Maar toch wil ik anderen het advies geven om ook in dienst te gaan. Het is een unieke ervaring die je leven verandert.'

Soldate ‘G’, een gelovige moslima, groeide op in een Joodse wijk. Zij besloot bij het leger te gaan nadat ze al haar buren ook in dienst zag gaan. 'Het leger is een belangrijk deel van het leven van iedereen in mijn buurt,' legde ze uit. 'Ik wilde gewoon in dienst zoals ieder ander. Ik wil iets teruggeven aan Israël, mijn land.'
Ze zei ook, dat haar moeder haar sterk steunt en haar regelmatig brieven schrijft als morele steun. 'Mama zei dat ze ook in dienst zou zijn gegaan als dat mogelijk was geweest toen ze zo oud was als ik.'
Volgens soldate ‘G’ zijn de recente spanningen in Israël, die worden veroorzaakt door jonge moslims die door de straten rennen en Israëlische militairen met messen aanvallen, niet van invloed op haar inzet om in het leger te dienen.
'Ik ben zo kwaad om die aanvallen, net als de overige militairen. Ik ben kwaad dat iemand probeert deze militairen kwaad te doen die mij steunen,' zei ze.

Soldate ‘S’ groeide ook op in een Joodse wijk. 'Mijn hele leven ben ik met Joodse meisjes naar school gegaan, dus wilde ik de middelbare school afronden en in het leger gaan, net als mijn vriendinnen,' vertelde ze.
'Ik heb me nooit geschaamd voor mijn (moslim)geloof, zelfs niet in het leger. Ik wilde in dienst omdat het mijn plicht is mijn land te dienen en te verdedigen,' voegde ze nog toe. 'Ik wilde dienen op een manier die significant bijdraagt.'
Volgens soldate ‘S’ biedt het leger haar de mogelijkheid om haar religieuze tradities in haar diensttijd te onderhouden 'Ik mag naar huis gaan gedurende de islamitische ramadanvasten, en eens per week mag ik naar mijn familie,' verklaarde ze. 'Sommigen vinden het misschien vreemd, maar wij vieren inderdaad enkele van de Joodse feestdagen, zoals Poerim.'

Korporaal ‘M’ is een christelijke Arabier die in een gevoelige operationele eenheid dient. 'Op een dag zag ik een groep vrouwelijke soldaten langslopen met machinegeweren. Ik vroeg hen naar hun militaire dienst, en het klonk heel interessant. Ik wist niet eens waar je heen moest gaan om je in te schrijven, dus ze vertelden me wat ik moest doen om in dienst te gaan,' vertelde ze.
'Nadat ik dienst had genomen, vervolgde de korporaal, 'wandelde ik in uniform door de [Arabische] wijk waar ik woon. Toen mensen me zagen, schrapten ze mij uit hun Facebook en verwijderden ze mijn nummer uit hun telefoon. Het was heel moeilijk, maar enkele vrienden bleven me steunen, en heb veel nieuwe vrienden gekregen in het leger,' zei ze.

Alle jonge islamitische en christelijke militairen zeggen dat andere meisjes hen vragen stellen over hoe ze ook in dienst kunnen gaan. 'Ik vertel hen dat ik het gevoel heb dat ik iets belangrijks doe voor mijn land,' zei korporaal ‘M’. 'En als ik aan Joodse militairen uitleg waarom ik dienst ben gegaan, tonen ze allemaal echt respect voor mijn keus.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.