Honderden pioniers eisen meer veiligheid

woensdag 16 maart 2016 |  Redactie Israel Today
Enkele honderden pioniers trokken met de eis voor meer veiligheidsmaatregelen langs autoweg 60, de hoofdverkeersweg in Judea en Samaria. Zowel Joodse als Palestijnse inwoners mogen deze weg gebruiken.

Het protest van honderden Israëli's, onder leiding van vooraanstaande pioniers, leidde langs de autoweg die de laatste tijd steeds vaker het doelwit van Palestijnse extremisten is geworden. Het eindigde uiteindelijk op het centrale kruispunt in Gush Etzion, waarlangs bijna al het verkeer van en naar Jeruzalem naar het zuiden gaat.
Hier werd voor het laatst op 4 maart een Israëlische soldaat door een Palestijnse vrouw met haar auto aangereden en verwond. Op 24 februari bezweek op de dezelfde plaats Eliav Gelman, een reserve-officier, aan een ernstige schotwond. Voor deze belangrijke plaats voor het verkeer zou de lijst van aanvallen en aanslagen nog veel langer kunnen worden.

De demonstranten liepen met Israëlische vlaggen, zongen volksliedjes en riepen de gemeenschappelijke geest op van cohesie en de blik op de toekomst.

Autoweg 60 is bekend als 'De weg van de aartsvaders' en leidt langs een oude hoofdweg, in de lengterichting van het land, van Nazareth in het noorden in de richting van Be'er Sheva in het zuiden. Hij doorsnijdt alle plaatsen die de Bijbelse aartsvaders hebben bezocht en bewoond: Nabloes/Sichem, Jeruzalem, Hebron. Sinds het begin van de golf van terreur in oktober 2015 is en blijft deze belangrijke hoofdweg de centrale plaats van terreurdaden en ernstige, soms dodelijke aanvallen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.