Heel normaal: Netanyahu verdient jaarlijks € 48.696

woensdag 16 maart 2016 |  Redactie Israel Today
Met het bekend maken van zijn huidige salaris wil de Israëlische premier ingaan tegen de momenteel optredende kritiek op een vermeend dure levensstijl. Uit zijn loonstrookje blijkt het tegendeel: in plaats van luxe ontvangt hij een nettosalaris, dat ver beneden de gebruikelijke salarissen voor managers ligt.

Het officiële document, dat deze week door het kantoor van de premier als twitterbericht werd gepubliceerd, laat zien dat Benjamin Netanyahu een bruto jaarsalaris van ongeveer € 135.717 ontvangt. Na aftrek van de gebruikelijke kosten voor verzekering en eigen vervoer kan hij over een nettosalaris van € 48.696 beschikken.

Blijkbaar streeft het bureau naar transparantie, want bij de berekening voor de maand februari worden interessante feiten en cijfers gepubliceerd. Zo betaalt de premier mee aan zijn gepantserde auto, uit noodzaak. 'Wanneer het aan hem lag, zou hij waarschijnlijk een bescheidener model willen kiezen' zei het kantoor later in een commentaar op de hoge eigen bijdrage aan zijn veiligheid. Die standaard voor veiligheid is opgelegd door de binnenlandse veiligheidsdienst Shabak, en daar moet hij aan voldoen. Voor Netanyahu vormt deze eigen bijdrage aan zijn veiligheid, € 2.885, een kwart van zijn maandsalaris.

Net als elke andere burger is ook de leider van de Staat verplicht tot de gebruikelijke uitgaven: Voor de inkomstenbelasting wordt € 4.995 in mindering gebracht, € 613 gaat naar de algemene verzekering en € 478 moet worden betaald voor de zorgverzekering. Daarnaast moet de leider in totaal drie ambtelijk gebruikte telefoonlijnen betalen, waaronder een mobiele telefoon, wat in totaal 45 euro kost.

De Staat betaalt de catering tijdens de werkuren, dat is € 306 ten koste van de belastingbetaler. Volgens de gepubliceerde salarisberekening geldt de vergoeding voor een werkweek van 42,5 uur; dat zal zeker ver onder de werkelijke werktijd liggen.

Vorig jaar plaatste het Forbes Magazine Netanyahu op de lijst van de rijkste Israëliërs. Hij staat onder de Israëlische politici met een vermoedelijke particulier vermogen van 10 miljoen euro op de vierde plaats. De salarisberekening toont echter aan, dat zijn beroep als hoofd van de regering nauwelijks kan hebben bijgedragen aan zijn privévermogen.
Netanyahu werkte voor zijn politieke carrière vanaf midden jaren 1980 als business manager en auteur van boeken over het terrorisme in de Verenigde Staten. Later werd hij benoemd tot ambassadeur van de Israëlische Staat bij de Verenigde Naties in New York.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.