Volwassenen houden jongeren van aanslagen af

dinsdag 15 maart 2016 |  Redactie Israel Today

In Palestijnse dorpen proberen volwassenen de jongeren af te houden van aanslagen tegen Israëli's. Het Israëlische Channel 2 News bericht momenteel over dit nieuwe verschijnsel. Als gevolg van de huidige terreurgolf, die inmiddels de 'derde intifada' wordt genoemd, zijn er al sterke effecten merkbaar op het economisch leven van de Palestijnse bevolking.

Zodra een Palestijn een terreuraanslag pleegt, wordt zijn dorp door de Israëlische veiligheidstroepen hermetisch afgegrendeld en worden alle werk- en inreisvergunningen naar Israël van de dorpelingen ingenomen. De collectieve sancties belemmeren het normale leven in de Palestijnse dorpen in Judea en Samaria, wat de volwassen dorpsbewoners nu niet meer willen tolereren.

Zo werd in de afgelopen weken verschillende malen gezien hoe dorpsoudsten en volwassenen hun jonge generatie van terreuraanslagen in Israël afhouden. Het wordt nu duidelijker dat de meerderheid van de Palestijnse bevolking een normaal leven prefereert.

Sinds 13 september 2015 zijn 34 mensen gedood door terreuraanslagen en werden 401 mensen gewond. Er waren 202 steekpartijen en 83 aanvallen met vuurwapens. 43 keer probeerden terroristen mensen te doden met een auto.

Het televisiekanaal meldde ook dat het aantal aanvallen de laatste tijd is gedaald; en ook de onrust in de Bijbelse gebieden Judea en Samaria. Ten eerste wegens Israëls verhinderingsstrategie in samenwerking met het Palestijnse veiligheidsapparaat, en ten tweede omdat de volwassen generatie weinig nut ziet in de aanvallen van hun kinderen.

De Palestijnse veiligheidsdienst werkt nauw samen met Israël, ondanks de dreiging van de Palestijnse president Machmoud Abbas om zijn samenwerking met Israël te beëindigen. Zo observeert Israël de Palestijnse sociale netwerken, waarop jonge Palestijnen de aanvallen op Israëli's verheerlijken of aangeven die zelf uit te voeren. Deze potentiële aanvallers worden in de dorpen opgezocht en in de nacht wakker gemaakt en óf gewaarschuwd om af te zien van hun terroristische ideeën, óf gearresteerd.
De samenwerking met Israël is van vitaal belang voor Abbas, maar voor zijn volk, met name Hamas, is het zeer ongemakkelijk, dus er klinkt kritiek op Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.