Vredelievende onderwijzeres overschreeuwd met haat

Tuesday, March 15, 2016 |  Redactie Israel Today
Bittere ironie, die het Israëlisch-Palestijnse conflict zo vaak karakteriseert, kenmerkte de prijsuitreiking aan de Palestijnse onderwijzeres Hanan al Hroub. Terwijl zij opriep tot vrede, schreeuwden de aanwezige Palestijnen om oorlog.

Hanan Al-Hroub, uit het vluchtelingenkamp Dheisheh in het zuiden van Bethlehem, kreeg zondag de Global Teacher of the Year prijs uitgereikt voor het ontwikkelen van lesmethoden die leerlingen, die te maken hebben met conflicten, stimuleren deel te nemen aan een dialoog en naar co-existentie te streven, in plaats van het geweld voort te zetten.

Al-Hroub, die in een videoboodschap aan paus Franciscus werd voorgesteld, ontving de winnende cheque van een miljoen dollar uit handen van de heerser van Dubai, sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum.

In haar dankwoord herhaalde ze haar mantra 'Nee tegen geweld' en onderstreepte het belang van een dialoog. 'De Palestijnse leerkrachten kunnen nu tot de wereld spreken. Hand in hand kunnen we verandering brengen en zorgen voor veilige opvoeding om vrede te bereiken,' zei Al-Hroub.

Helaas waren de in het publiek aanwezige Palestijnen het daar niet mee eens. Zwaaiend met Palestijnse vlaggen en hun vuisten in de lucht stekend, schreeuwden al-Hroubs landgenoten: 'Met onze ziel, ons bloed, offeren we ons op voor jou, Palestina.' Dit is een duidelijke strijdkreet, die in verschillende vormen wordt gebruikt in het Midden-Oosten om op te roepen tot geweld. Het is dus een vreemde reactie, als het publiek oproept tot oorlog, terwijl een onderwijzeres wordt geëerd voor haar strategie van geweldloosheid.
Het is wel ironisch, dat de achternaam van de docent, Al-Hroub, 'oorlog' betekent.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.