Onderzoek: Israëli's willen liever Clinton dan Trump

maandag 14 maart 2016 |  Redactie Israel Today, JP
Een onderzoek, dit weekeinde gepubliceerd door de Israëlische nieuwssite Walla!, laat zien dat de meeste Israëli's de voorkeur geven aan Hillary Clinton als de volgende president van de Verenigde Staten.

Van de respondenten – 499 Israëlische Joden en 102 Israëlische Arabieren – koos 38 procent voor Clinton en 23 procent voor Donald Trump. De Joodse kandidaat Bernie Sanders kreeg slechts 7 procent, de Republikeinse uitdagers Ted Cruz en Marco Rubkio kregen slechts 5 en 4 procent, en 23 procent kon geen keuze maken.

Wanneer specifiek werd gevraagd welke kandidaat het beste de belangen van Israël zou dienen, kwamen de cijfers dichter bij elkaar, en koos 25 procent van de respondenten voor Trump, en 24 procent voor Clinton. Sanders, Cruz en Rubio kregen elk 6 procent.

Michael Oren (Koelanoe), de voormalige Israëlische ambassadeur in de VS, toonde zich verrast door de brede steun voor Clinton, en merkte op dat ze voor de Israëli's 'een bekend artikel is. De Clintons zijn hier altijd populair geweest.' Intussen blijft Trump een 'zeer groot vraagteken', merkte Oren op.

Zoals te verwachten, scoorde Trump veel beter onder Likoedkiezers, terwijl Clinton veel populairder was bij de linkse Israëlische kiezers.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.