Zegel van vrouw uit periode Eerste Tempel gevonden

Tuesday, March 08, 2016 |  Redactie Israel Today
Tijdens opgravingen in het National Park in de stad van David, bij de zuidelijke stadsmuur van Jeruzalem, is een ​​zeldzaam, 2500 jaar oude zegel gevonden met de naam van een vrouw, 'Elihana bat Ga'el' (Elihana dochter van Ga'el), in oude Hebreeuwse letters.

Het zegel werd ontdekt in de ruïnes van een groot huis uit de tijd van de Eerste Tempel. Volgens de verklaringen van archeologen van de Israel Antique Authority had de eigenares van het zegel, in tegenstelling tot andere vrouwen uit de Eerste Tempel periode, een speciale status: ze bezat het recht om zaken te doen en onroerend goed te bezitten.

'Zegels met namen uit de tijd van de Eerste Tempel worden maar zelden gevonden, en het vinden van een zegel dat aan een vrouw toebehoorde is werkelijk een zeldzame gebeurtenis', verklaarde de archeoloog van de IAA.

Op het zegel van de vrouw verschijnt in spiegelschrift de naam 'Elihana bat Ga'el'. De naam van de eigenares wordt hier samen met de naam van haar vader vermeld.

Dr. Hagai Misgav van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem verklaarde: 'Zegels die aan vrouwen toebehoorden maken maar een klein deel van de zegels uit die tot nu toe werden gevonden. Dat komt doordat vrouwen gewoonlijk een lagere economische status hadden, afgezien van enkele uitzonderingen. De naam Elihana komt niet voor in de Bijbel, en we hebben geen andere informatie over de identiteit van deze vrouw, maar het feit dat zij een zegel bezat, bewijst haar hoge maatschappelijke positie.'

Hij vervolgde: 'De meeste zegels van vrouwen noemen de naam van de vader, en niet die van de echtgenoot. Daaruit kunnen we afleiden, dat ze haar maatschappelijke positie aan haar eigen familie, en niet aan die van haar echtgenoot te danken had. Blijkbaar behield Elihana het recht op bezit en financiële onafhankelijkheid ook na haar huwelijk en vermeldde zij daarom de naam van haar vader. We hebben echter niet voldoende informatie over de wetten in Judea in deze periode.'

De naam Eliha is bekend van een Ammonitisch zegel, het is de vrouwelijke vorm van de naam Eli ('Mijn God'), die we uit de Bijbel kennen. Het schrift op het zegel lijkt veel op het Ammonitische zegel, wat kan wijzen op de buitenlandse herkomst van de kunstenaar die het zegel heeft gesneden, en wellicht ook op de herkomst van Alihana zelf, die waarschijnlijk van de oostzijde van de Jordaan kwam.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.