Valt het masker van Christ at the Checkpoint af?

Sunday, March 06, 2016 |  Ariel Rudolph
Bij de Christ at the Checkpont (CATC) conferentie in 2014 werd uitgerekend Rami Hamdallah, die premier van de Palestijnse Autoriteit is en tevens president van de An-Najah Universiteit in Nabloes, uitgenodigd om de openingstoespraak te houden.

Het was onder Hamdallah's presidentschap dat een groteske, door Hamas gesponsorde, heropvoering van de terreuraanslag op de Sbarro Pizzeria werd gehouden. Bij deze aanslag werden 15 burgers gedood, onder wie kinderen en een zwangere vrouw, en nog eens 130 personen raakten gewond.

Maar waar een uitnodiging aan Hamdallah niet voldoende was om te waarschuwen voor de voorkeuren van de CATC, aan wie de organisatoren van de conferentie trouw zijn, dan zal de sprekerslijst van dit jaar alle twijfel wegnemen.
De sprekers van dit jaar vormen bijna zonder uitzondering een indrukwekkende lijst van aanhangers van de oecumene en de vervangingsleer. Ze zullen ongetwijfeld gaan aantonen dat ze voor de schijnwerpers komen om Israël te beschimpen wegens 'humanitaire misstanden' en 'illegale bezetting van het land Israël', een recht dat volgens hen allang is overgegaan van het natuurlijke nageslacht van Abraham op het 'geestelijke' nageslacht van Abraham.

Alle sprekers beweren vredestichters en voorvechters van 'verzoening' te zijn, en dat op basis van 'Bijbelse principes van vrede, rechtvaardigheid en liefde'. Maar dit jaar zien we een nieuw gezicht verschijnen bij CATC.

Er bestaat een oud gezegde: 'Zeg me met wie u omgaat, en ik zal u zeggen wie u bent'. Dit is gebaseerd op een spreuk van Salomo: 'Wie met wijzen omgaat, wordt wijs, maar wie met dwazen verkeert, wordt slecht' (Spreuken 13:20).
De nieuwe spreker bij CATC is Mustafa Abu Sway, een moslimgeleerde en islamitisch apologeet en theoloog. Het is bekend en gedocumenteerd met wie hij omgaat, wat hij doet, en dat hij instellingen van Hamas steunt. Hij is een openlijke islamist, en zijn activiteiten op en rond de Tempelberg zijn ook bekend.

Dat dit jaar sprekers uit de Israëlische Messiaanse beweging opvallend ontbreken is ook geen toeval. Alleen Lisa Loden spreekt, zij is adviseur van Musalaha, waarvan de oprichter het gebruik van terreurtunnels door Hamas bagatelliseerde en goedpraatte.
Loden schreef in 2007 het artikel 'Verzoening - tegen de muur in Israël/Palestina', waarin ze zegt: 'Als de muur verder wordt gebouwd, wordt het steeds moeilijker voor de gelovigen die aan weerszijden van de muur leven om elkaar te ontmoeten.'
En in een andere verklaring: 'De huidige situatie in Israël/Palestina is scheiding, verbittering, vijandigheid en destructieve conflicten en ongelijkheid van macht. Muren zullen de situatie niet verbeteren.'

Het is echter een feit, dat de massale terreurdaden, die hun oorsprong hadden in de gebieden van Judea en Samaria, sinds het hoogtepunt van de tweede Intifada feitelijk zijn verminderd tot een klein stroompje dank zij de bouw van het veiligheidshek.

Het lijkt alsof de Messiaans-Joodse gemeenschap de doelstellingen van CATC heeft begrepen, ondanks hun eerdere pogingen om de Bijbelse rechten van het Joodse volk om het Land van Israël te beërven en te bewonen naar voren te brengen, en nu hebben besloten om naar de vermaning van koning Salomo te luisteren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.