Europese Commissie: 252,5 miljoen euro naar PA

donderdag 3 maart 2016 |  Nettanell Doron

Dinsdag gaf de Europese Commissie groen licht voor het betalen van 252,5 miljoen euro. Dat is het eerste hulppakket aan de Palestijnse Autoriteit (PA) van dit jaar, en het is een voortzetting van de jaarlijkse verplichting om de PA financieel te steunen. Hiervan zal 170,5 miljoen rechtstreeks aan de PA worden overgemaakt, en de overige 82 miljoen via de UNRWA.

'De EU bekrachtigt opnieuw zijn concrete verplichtingen tegenover de PA,' zei de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, Federica Mogherini. Zij benadrukte dat dit hulppakket erop gericht is het leven van Palestijnen te verlichten, inclusief degenen die in vluchtelingenkampen wonen.
'Door dit hulppakket steunt de EU het dagelijkse leven van de Palestijnen op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, en beschermt zij de armste gezinnen en moet zij de Palestijnen in het hele land ook de levensnoodzakelijke dienstverleningen garanderen,' vervolgde Mogherini.

Een bepaald bedrag ervan is gepland voor de bouw van ziekenhuizen voor de Palestijnen in Jeruzalem. Het hulppakket van de EU is weliswaar een flinke aansporing en een winst voor deze mensen, maar is op zich niet voldoende om hun leven duurzaam te verbeteren. 'Palestijnse instellingen moeten sterker worden, transparanter en democratischer, en ook verantwoordelijker. Wat we willen bereiken, is een meer onafhankelijke en soevereine Palestijnse Staat, die in vrede en veiligheid zij aan zij met Israël en de andere buurlanden bestaat.'

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.