Vredesbijeenkomst wegens bedreigingen afgezegd

Wednesday, March 02, 2016 |  Redactie Israel Today

Een voor dinsdag aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem geplande openbare discussie met een hooggeplaatste adviseur uit de Palestijnse Autoriteit en de Knessetafgevaardigde Ofer Shelach (Yesh Atid) werd op het laatste nippertje afgelast, omdat er naar verluidt serieuze bedreigingen tegen de Palestijnse adviseur zijn geuit.

Dr. Machmoud al-Habbash (rechter foto), een adviseur van PA-president Machmoud Abbas, die als opperrechter in de sharia-rechtbanken in de PA-gebieden fungeert, was van plan met de Israëlische afgevaardigde te discussiëren over verscheidene politieke zaken, waaronder het vastgelopen vredesproces, de huidige veiligheidssituatie, en andere hindernissen voor vrede. De bespreking zou plaatsvinden in het Truman-instituut voor vrede van de universiteit.

Het instituut werd een uur voor aanvang door de ambtenaren van de Palestijnse Autoriteit geïnformeerd dat hun hoogste veiligheidsorgaan inlichtingen had ontvangen dat al-Habbash met de dood werd bedreigd, zodat zijn deelname moest worden afgezegd. Noch de PA, noch de Hebreeuwse Universiteit gaf specifieke informatie over wie de bedreigingen geuit zou hebben, maar de officiële nieuwsdienst WAFA gaf een verklaring in het Arabisch uit, dat er zowel binnen als buiten de universiteit een ophitsing door een extreem-rechtse persoon gaande was, en dat al-Habbash daarom besloot niet te komen.

Prof. Menachem Blondheim, de directeur van het Truman-Instituut, beweerde dat de universiteit ook verschillende dreigingen had ontvangen, en dat leden van de rechtse Joodse organisatie Im Tirtzoe eerder tegen deze vergadering hadden gedemonstreerd. Dat protest was echter niet sterk genoeg om als reden tot afzegging te fungeren. Hij toonde zich teleurgesteld dat de bijeenkomst moest worden afgezegd, maar hij verklaarde dat vrede nog steeds het ultieme doel is en dat de universiteit zich wil blijven inzetten om een atmosfeer van wederzijds begrip te scheppen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.