Goede werkrelatie van Abdul Fatah al-Sisi en Israël

dinsdag 1 maart 2016 |  Redactie Israel Today

De Egyptische president Abdul Fatah al-Sisi zei tijdens zijn recente bezoek aan Japan, dat hij en zijn Egyptische regering zich volledig aan de vredesovereenkomst met Israël gebonden achten, ondanks de toenemende moeilijkheden in de regio.

'De terreurorganisaties misbruiken het Palestijnse probleem als voorwendsel voor hun aanslagen over de hele wereld,' verklaarde Al-Sisi in dezelfde toespraak. Anderzijds maakte Al-Sisi duidelijk dat het conflict met de Palestijnen moet worden opgelost om stabiliteit in het Midden-Oosten te verkrijgen.

Jarenlang hebben Israëlische politici steeds weer benadrukt, dat het Israëlisch-Palestijnse conflict een smoesje is voor het islamitische terrorisme en het er in werkelijkheid niets mee te maken heeft. De radicale ISIS-jihadisten en hun kalifaat in Syrië en Irak hebben niets van doen met het Palestijnse probleem, maar desondanks wordt het in de Arabische en westerse media vaak zo gezien. In de Arabische media klinken zo nu en dan stemmen die hetzelfde benadrukken wat Al-Sisi in Japan openlijk toegaf.

Samenwerking op gebied van veiligheid
Voorts berichtte het Israëlische tweede omroepnet Resjet Beet dat Israëls regeringsleider Benjamin Netanyahu eens in de drie weken met zijn Egyptische collega telefoneert. Jeruzalem en Kaïro werken nauw samen op het gebied van de terreurbestrijding in de Sinaï en de Gazastrook. Dat is in het belang van beide landen.

In Egypte krijgt Al-Sisi voor zijn samenwerking met Israël hevige kritiek van de radicale moslimbroederschap. Toen zijn moeder Soead Al-Sisi afgelopen zomer overleed, hebben zijn tegenstanders in Egypte over hem geroddeld dat zijn moeder eigenlijk Jodin was en dat hijzelf daarom ook Jood zou zijn. Dat zou verklaren waarom Al-Sisi achter de schermen met Israël samenwerkt.
Uit de Arabische pers blijkt dat zijn moeder Marokkaans staatsburger was en in de Joodse wijk van Casablanca van haar zoon Abdul beviel. Andere Arabische journalisten beweren dat alle sporen naar de wortels van zijn moeder verloren zijn gegaan. Hoe het ook zij, Israël wil de Egyptische regeringsleider niet te sterk omarmen, wat zich op de duur tegen Israël zou kunnen keren.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.