Netanyahu bekritiseerde ontruiming Gazastrook

dinsdag 1 maart 2016 |  Redactie Israel Today, Ynet
Tijdens een speciale zitting van de Knesset, maandag gehouden ter gelegenheid van de sterfdag van de voormalige premier Ariel Sharon, twee jaar geleden, waarbij diens zonen Omri en Gilad aanwezig waren, prees premier Netanyahu de staatsman, maar bekritiseerde diens beslissing om zich terug te trekken uit de Gazastrook.

In zijn toespraak zei Netanyahu, dat de terugtrekking uit de Gazastrook, waarbij Israël zich volledig terugtrok en ook alle Joodse nederzettingen daar ontruimde, alleen de terreurorganisaties in de enclave had gediend. 'Helaas heeft het geven van de verantwoordelijkheid voor het besturen (van Gaza) aan de Palestijnen ons niet alleen niet op de weg naar vrede gebracht, maar de bewapening van terreurgroepen versterkt', zei hij.

Maar Netanyahu prees ook Ariel Sharon, die in zijn tijd de leider was van de Likoedpartij en later de afsplitsing Kadima tot stand bracht.
'Ariel Sharon drukte zijn duidelijke stempel op de Staat Israël. Hij verwierf zijn roem in de jaren 1950, toen hij het bevel had over de legendarische operaties van Eenheid 101 [tegen terroristen uit Egypte en de Sinaï]. Hij stimuleerde een verandering in de IDF en pleitte voor de erkenning dat de Joodse Staat was opgericht om Joden hun rechten terug te geven en de mogelijkheid om zichzelf te verdedigen. Ook vandaag, en niet toevallig, passen we nog steeds ditzelfde beginsel toe. Mijn broer [Joni] en ik wilden dienen in elite-eenheden, juist vanwege de normen die Arik in de IDF invoerde', zei hij.  

Oppositieleider Isa'ac Herzog daarentegen prees het besluit van Sharon om Israël los te maken van Gaza. 'Tijdens zijn laatste ambtstermijn signaleerde Sharon het demografische gevaar. Hij signaleerde het, praatte er over, en deed er iets aan. Hij zag anderhalf miljoen Palestijnen in Gaza, die toenamen in aantal, en besloot om zich van hen los te maken, zodat ze geen deel uitmaken van de Staat Israël, om op die manier Israël een Joodse Staat te houden'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.