Politieke smaak oude en nieuwe media verschilt sterk

maandag 29 februari 2016 |  Tsvi Sadan
De Israëlische media hebben hun lijsten met 'meest invloedrijke mensen' gepubliceerd, en dat heeft een voorspelbaar beeld opgeleverd. Opmerkelijk zijn de verschillen tussen de oude media – krant, radio, tv – en de nieuwe media. Dat verschil bleek het duidelijkst bij de zakenkrant Globus en de online nieuwswebsite Walla!.

Globus richt zich bijna uitsluitend op tv, radio en kranten, en zette – als duidelijke uitzondering – premier Netanyahu bovenaan zijn lijst, gevolgd door Noni Moses, eigenaar van de krant Yediot Achronot en een bittere tegenstander van Netanyahu.
Nummer 3 is Avi Nir, een leidinggevende bij het Israëlische Channel 2 News. Hij slaagt erin zijn politieke standpunten goed verborgen te houden, maar dat het radicaal linkse dagblad Ha'aretz positief over hem schrijft, zegt wel genoeg.
Daarna komt Avi Weiss, chef van de nieuwsafdeling van Channel 2, die bekend is om zijn openlijk linkse vooroordeel.
De laatste is de eigenaar en chef van Channel 10, die ook een uitgesproken linkse smaak heeft.

De lijst van Walla! is gebaseerd op de populariteit van personen, gemeten door hoe vaak een persoon wordt gevolgd op Facebook. Bij dit 'wetenschappelijker' onderzoek staan op de eerste tien plaatsen rechtse personen die van zich doen horen.
Eerste op de lijst is de rapper bekend als 'The Shadow', die 150.000 volgers heeft. Yoav Eliasi (is zijn echte naam) draait er niet omheen door de Israëli's die samenwerken met anti-Israëlische organisaties uit te dagen.
Tweede is verslaggeefster Emili Amrusi, die in een 'gehate' nederzetting woont.
Vervolgens de omstreden Ben-Zion Gopstein, die verbonden zou zijn met 'Joodse terreur'-groepen.
Onderaan de lijst van Walla! staan de politicus en columnist Moshe Feiglin (Likoed) en Avishai Ivri, oprichter en redacteur van de populaire satirische website Latma.

Het verschil tussen de lijst van de gangbare media en de lijst van de sociale media toont de uitsluiting aan van persoonlijkheden, waarvan de overtuiging ingaat tegen de agenda van de door de links-liberalen gecontroleerde media.

Omdat zij geen plaats hebben waar zij worden gehoord, hebben deze mensen zich tot de open en pluralistische sociale media gewend, die snel invloedrijker aan het worden zijn dan de oude gevestigde media tv, radio en kranten.

De strikte politieke controle die de mainstream media uitoefenen, speelde onlangs bij de Legerradio, nadat de presentator van een talkshow, Razi Barkai, zijn medeleven betuigde aan de 'diepbedroefde' families van terroristen. In het protest dat volgde werd zijn ontslag geëist – maar zonder resultaat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.