In het oog van de orkaan

donderdag 25 februari 2016 |  Aviel Schneider
Het begin van een nieuw kalenderjaar is altijd zo’n moment waarop de hoop het wint van onze zorg. Op de een of andere manier zit dat in onze natuur. We gaan het nieuwe jaar in met de hoop en de wil om politieke, economische en geestelijke dieptepunten te overwinnen.

Economische analisten waarschuwen dat de huidige prijs van olie, die tot onder de dertig dollar per vat gezakt is, misschien nog verder zal dalen. Anderen beweren het tegenovergestelde. De Israëlische sjekel was in 2015 een van de sterkste valuta ter wereld. Vol hoop verwacht men dat deze trend in 2016 door zal zetten. De prijs van woningen zal verder stijgen, ondanks alle inspanningen om de prijzen in toom te houden.

Andere Israëlische experts waarschuwen voor natuurrampen. Zij voorspellen dat in 2016 het El Niño-fenomeen weer zal toeslaan. Best eng, want Israël is minder voorbereid op natuurrampen dan op rampen die worden veroorzaakt door de Arabische buren.

Rondom Israël is sprake van chaos. Het lijkt alsof de lage olieprijs, die in Saoedi-Arabië een tekort veroorzaakte van 90 miljard euro, voor de soennieten meer dan ooit een reden is om de strijd tegen sjiieten te verhevigen. Leden van beide geloofsrichtingen haten elkaar meer dan dat zij samen Israël haten.

Het Midden-Oosten staat in vuur en vlam, niet vanwege Israël, maar vanwege de onderlinge strijd tussen soennieten en sjiieten. IS-jihadisten vermoorden iedereen die zich niet wil onderwerpen aan hun strenge soennitische sjaria, in de eerste plaats sjiieten, daarna christenen en Joden. De Duitse publicist Jürgen Todenhöfer die het Kalifaat bezocht, zei in een interview met Jewish News Online (27-12-2015): ‘Het enige land waar IS bang voor is, is Israël. Ze hebben mij gezegd dat het Israëlische leger te sterk voor hen is.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.