2015 was bloedig jaar door schiet- en steekpartijen

Wednesday, February 24, 2016 |  Redactie Israel Today

De Israëlische veiligheidsdienst publiceerde dinsdag, ongeveer zes maanden na de moord op Eitam en Na'ama Henkin (foto), welke officieus als startschot voor de huidige terreurgolf wordt beschouwd, een bericht over de verslechtering in 2015 van de veiligheidssituatie in het land.

Dit jaar vielen de meeste terreurslachtoffers sinds 2008. Het aantal gewonden was viermaal zo groot als het jaar ervoor. Er kwamen 28 Israëli's om het leven, in 2014 waren dat er 20. Van hen waren er 25 burgers, waaronder 22 Israëliërs, twee buitenlanders en één Palestijn; drie anderen waren militairen. In de laatste drie maanden van het jaar overleden er 24, de overige in de maanden januari tot en met september 2015.
Twaalf dodelijke aanslagen werden in Hebron en omgeving gepleegd, en tien in Jeruzalem. De overige dodelijke aanslagen waren in Be'er Sheva, Tel Aviv en in de buurt van Itamar in Samaria.

De meeste doden vielen door schietpartijen, hoewel de meeste aanvallen werden uitgevoerd met steekwapens of met voertuigen. Zestien mensen stierven aan schotwonden, vijf in gecombineerde aanvallen met schiet- en steekwapens. Acht personen werden neergestoken, drie door voertuigen doodgereden, en één Israëli kwam om het leven door een gegooide steen.

Oktober 2015 was met elf doden de meest bloedige maand; in november waren tien en in december drie doden te betreuren. In 2015 raakten 239 mensen door aanvallen middelzwaar tot zwaar gewond. Daarvan 114 door messen, 70 door aanslagen met een voertuig en 39 door vuurwapens. In 2014 bedroeg het aantal gewonden door terreuractiviteiten 63.

Geen van de aanvallen vanuit de Gazastrook heeft het afgelopen jaar dodelijke slachtoffers veroorzaakt, waardoor 2015 geldt als het tot nu toe rustigste jaar sinds de terugtrekking uit Gaza in 2005. De veiligheidsdienst meldde, dat Hamas de vrede met Israël in stand heeft gehouden, want de meeste op Israël afgevuurde raketten werden afgeschoten door onafhankelijke salafistengroepen of aan ISIS gerelateerde groepen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.