Nazaret op het scherpst van de snede

woensdag 24 februari 2016 |  Elizabeth Blade
Nazaret, de stad in Galilea waar Jezus opgroeide, haalt de laatste tijd steeds vaker het nieuws doordat er anti-Israëlische betogingen worden gehouden. Arabische Knessetleden bezoeken de stad regelmatig om de lokale bevolking op te roepen om in opstand te komen tegen de Israëlische regering.

Verslaggever Elizabeth Blade van Israel Today sprak met burgemeester Ali Salaam over deze en andere ontwikkelingen. Salaam woog zijn woorden zorgvuldig af, maar liet toch blijken dat hij streeft naar een vreedzame samenleving die bestaat uit Joden en Arabieren.

Israel Today: U werd door Israëlische Joden geprezen toen u Ayman Odeh, Knessetlid en voorzitter van de Verenigde Arabische Lijst, onlangs voor de camera terechtwees. Tegelijkertijd beschuldigen veel Arabieren u van verraad van de Palestijnse zaak. Hoe denkt u hier zelf over?
Salaam: Arabieren zagen het niet zo zeer als verraad, maar als een belediging van een parlementslid. Om eerlijk te zijn, ik was helemaal niet van plan om dit Knessetlid te ontmoeten. De avond dat dit voorval zich voordeed, waren tieners uit de regio bezig om relletjes te schoppen. Om te voorkomen dat het uit de hand zou gaan lopen, ben ik naar de tieners toegegaan om ze tot bedaren te brengen. Toen zag ik daar de heer Odeh. Ik werd razend op hem en zei dat hij beter de spanningen in de stad tot bedaren kan brengen dan interviews te geven aan tv-reporters. ‘Als u hier niet toe in staat bent, kunt u Nazaret maar beter verlaten’, zei ik.

U noemde Arabische Knessetleden als Odeh ‘lafaards’. Kunt u dit toelichten?
Deze Knessetleden bereiken met hun politieke beleid vrijwel niets. In plaats van het spuien van anti-Israëlische oneliners, behoren zij zich in te zetten voor de rechten van Arabische Israëli’s en de ontwikkeling van de gebieden waar overwegend Arabische mensen wonen.

Wat gaat er schuil achter de recente golf van terroristisch geweld?
Er bestaat niet zoiets als een ‘recente terreurgolf’; het gaat om hetzelfde oude conflict dat van tijd tot tijd weer opleeft. Zonder politieke oplossing zal dit conflict blijven bestaan. Extremisten aan beide zijden vormen slechts een kleine minderheid, maar deze mensen gooien van tijd tot tijd olie op het vuur waardoor de spanningen weer toenemen. De oplossing is dat we met elkaar om de tafel gaan zitten en bespreken hoe we uit de problemen kunnen komen. Als er een tweestatenoplossing komt, zal het geweld stoppen.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het februarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.