Ya’alon: We houden rekening met volgende Gaza-oorlog

dinsdag 23 februari 2016 |  Redactie Israel Today

Maandag maakte minister Moshe Ya’alon van Defensie (midden) bekend dat Israël zich voorbereidt op de mogelijkheid dat er een nieuwe oorlog tegen Hamas in de Gazastrook nodig is.

'We beleven momenteel een ongekend lange rustperiode, Hamas heeft geen schot gelost,' zei Ya’alon aan boord van de USS Carney, een torpedobootjager van de Amerikaanse marine, die momenteel in Haifa is afgemeerd en onder meer ook aan de gemeenschappelijke oefening Juniper Cobra van de Amerikaanse en Israëlische strijdkrachten meedoet.

'Hamas tracht zich opnieuw te bewapenen, maar heeft net als een aantal jaren geleden problemen met het importeren van raketten en moet deze nu zelf bouwen. Daarom worden nu al hun testlanceringen in de richting van de Middellandse Zee gedaan. Verder heerst er ook een tekort aan grondstoffen voor raketten, en zodoende improviseren ze en graven ze natuurlijk ook nog steeds tunnels – ter verdediging en om aan te vallen. Als wij onszelf wijsmaken dat ze dat niet doen, houden we onszelf voor de gek.'

'Wij zitten niet stil en zijn zowel defensief als offensief bezig. Als er zich in het zuiden opnieuw een front vormt, dan zullen we daarnaar moeten handelen. In conflicten zoals in Libanon, Syrië, Jemen en elders mengen we ons niet, wij beschermen alleen onze belangen. De VS en Rusland, die momenteel beiden in Syrië opereren, weten dat en laten ons deze bewegingsvrijheid.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.