Israël speelt centrale rol bij voorverkiezingen in VS

dinsdag 23 februari 2016 |  Redactie Israel Today
Israël speelde deze week weer een centrale rol bij de verhitte Amerikaanse voorverkiezingen voor het presidentschap, zowel bij de Republikeinen als bij de Democraten.

In een bijeenkomst in een stadhuis, voorafgaand aan de 'primairy' in Zuid Carolina, stelde de Republikeinse koploper Donald Trump dat hij een 'neutraal' standpunt zal innemen in het Israëlisch-Arabische conflict.

Een van zijn uitdagers, senator Ted Cruz uit Texas, reageerde voor Fox News en zei dat 'Amerika standvastig achter het volk Israël staat (…), omdat ik niet neutraal ben tussen terroristen die zich opblazen en vrouwen en kinderen vermoorden, en het volk Israël dat probeert zijn land te verdedigen.'
Ook de andere Republikeinse kandidaat, senator Marco Rubio uit Florida, heeft in het verleden getoond sterk pro-Israël te zijn.

Intussen benadrukte de Democratische koploper Hillary Clinton in een interview met CNN, dat zowel Trump als Cruz 'er naast zaten' betreffende Israël, maar haar eigen standpunt lijkt verdacht veel op dat van Trump.
'Ik zal het verdedigen en alles doen wat ik kan om Israël te steunen, vooral nu het gebied eromheen gevaarlijker en moeilijker lijkt te worden', zei Clinton, voordat ze haar verklaring verduidelijkte met de woorden: 'Ik denk toevallig dat we naar een tweestatenoplossing toe moeten. Proberen meer steun te krijgen voor de aspiraties van het Palestijnse volk is op de lange termijn in het belang van Israël, evenals van de regio, en natuurlijk van het volk zelf'.

In Israël zit men echter niet te wachten op Hillary Clinton. Publicaties van e-mails uit haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken wijzen er op, dat indien ze zou winnen, Washington vijandig blijft tegenover de regering-Netanyahu.
De meeste aandacht ging in Israël uit naar een e-mail met een transcript van een telefoongesprek tussen Clinton en Netanyahu. In de onderwerpregel staat 'Zeer onbehouwen', maar na de eerste groeten is het hele gesprek geclassificeerd.

Een andere e-mail gaat over het ontslag van de voormalige Israëlische nationale veiligheidsadviseur Uzi Arad, en zijn beweringen in de Hebreeuwse pers dat hij moest vertrekken wegens beschuldigingen dat hij gevoelige informatie had gelekt naar buitenlandse mogendheden. Blijkbaar wilde Clinton hiermee Netanyahu een blauw oog bezorgen, en ze droeg een van haar assistenten op het zo spoedig mogelijk te vertalen zodat de Amerikaanse pers het kan melden.

Uit eerdere publicaties van Clintons e-mails bleek dat ze Netanyahu ziet als een intrigant tegen de regering-Obama, en dat ze van plan was Israël te schande te maken, zodat het een Palestijnse Staat zou aanvaarden op de Arabische voorwaarden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.