Over toekomst, hoop en naastenliefde

Monday, February 22, 2016 |  Redactie Israel Today

Tegen de avond bereikt een dringende noodoproep het legersteunpunt op de Golanhoogten – vanaf de Syrische kant van de grens. Het gaat om een zeer zwaar gewonde Syrische jongeman. Als hij niet zo snel mogelijk een medische behandeling in Israël krijgt, zal aan zijn verwondingen bezwijken.

Israëlische militairen van de 366e divisie maken zich meteen klaar om aan de hulpvraag gevolg te geven. De divisie en de militaire verpleegkundigen begrijpen meteen dat de gewonde een rebel is, en wellicht zelfs een islamist. Om een korte veiligheidscontrole komen onze soldaten niet heen: er moet gecontroleerd worden dat de gewonde geen springstoffen op zijn lichaam draagt, of dat de hulpoproep niet gewoon een valstrik is.

De Givati-eenheid, die het grenshek op de Golanhoogten bewaakt, geeft de verpleegkundigen groen licht voor het helpen van de gewonde. De soldaten werken snel en adequaat – wie de persoon is die met zware verwondingen voor hen ligt, doet er niet toe – er moet een mensenleven worden gered!

Tot nog toe zijn er ca. 1600 gewonde Syriërs in Israëlische ziekenhuizen behandeld. Veel militairen en verplegers zijn geschokt door de ernst van de wonden en verklaren dat zij dergelijke verwondingen voorheen zelden zagen. Vooral het zien van gewonde vrouwen en kinderen, die het grootste deel van de gewonden vormen, grijpt ieder van hen zodanig aan dat emoties moeilijk onder controle te houden zijn.

Deze naastenliefde, die Israëlische militairen aan gewonde Syriërs wijden, is intussen alom bekend geworden.
Aboud Danachi, een 39-jarige vluchteling, die de bloedige burgeroorlog aan eigen lijf heeft ondervonden, nam het initiatief en zette een speciale website op. 'Thank You Am Israel' (.thankyouamisrael.com) bericht over de naastenliefde die het Syrische volk van de Staat Israël ontvangt, rechtstreeks of via Joodse organisaties wereldwijd. Duidelijk ontroerd vertelt Aboud: 'In mijn opvoeding heb ik geleerd dat wij de Joden als satan zien, dat de Joden onze vijanden zijn. En vervolgens moet ik erkennen dat het Joodse volk het meest humane en genereuze volk van deze tijd is! Er zijn zelfs Joden die zichzelf in gevaar brengen om ons te helpen. Dus waarom zou ik een vijand van de Joden zijn? Ze hebben bewezen dat ze mijn vrienden willen zijn.'

IDF SOLDATEN – JULLIE zijn onze helden!

Help ons om onze soldaten te bemoedigen en toon hen uw liefde en steun met een solidariteitspakket. De inhoud hiervan wordt bepaald in overleg met enkele IDF-onderdelen, die Israel Today een beetje wil steunen. Klik hier (Engelstalig) of hier (Duitstalig) voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.