Netanyahu noemt Frans vredesinitiatief 'vreemd'

Wednesday, February 17, 2016 |  Redactie Israel Today
De Israëlische premier Netanyahu zei dinsdag tijdens een persconferentie met bondskanselier Merkel in Berlijn dat het Franse vredesinitiatief 'vreemd' was, en hij wees het af.

Frankrijk werkt al een aantal maanden aan het realiseren van een conferentie die Israël en de Palestijnen en hun Amerikaanse, Europese en Arabische partners samenbrengt om het vredesproces op gang te brengen.
'De dreiging, dat Frankrijk een Palestijnse Staat zou erkennen als de conferentie mislukt, zorgt er van tevoren al voor, dat het geen succes zal worden, als de Palestijnen weten dat hun eisen van tevoren worden geaccepteerd en zij niets hoeven te doen', zei Netanyahu.

Het voorstel zou ook geen rekening houden met de complexiteit van het conflict. 'Het maakt dus niet uit of deze Palestijnse Staat ook weer een islamitische dictatuur kan worden, een van de vele in het Midden-Oosten. Het maakt niet uit of die staat zich echt inzet om het conflict te beëindigen en de Joodse Staat te erkennen. Het maakt niet uit als er geen regelingen zijn voor veiligheid, die de verovering van grondgebied voorkomen dat Israël zou moeten verlaten, door Daesh [ISIS] of Hamas, of door beide. Het maakt niet uit', zei Netanyahu over het voorstel.

Bondskanselier Merkel zei dat Duitsland, als lid van de EU, zich stevig inzet voor een realistische benadering. 'Het is nu niet de tijd voor een grote stap voorwaarts, maar we kunnen hier en daar verbeteringen bereiken, en we zijn overeengekomen dat Duitsland met financiële steun zal helpen', zei ze.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier zei dat de situatie in de Palestijnse gebieden op de lange termijn niet duurzaam is. Hij veroordeelde ook de bijna dagelijks terreuraanslagen op de straten van Israël door de Palestijnen als verachtelijk.

Netanyahu bedankte de kanselier voor de samenwerking met Israël, vooral op het gebied van defensie, veiligheid en cyberveiligheid. Israël en Duitsland delen gemeenschappelijke belangen met betrekking tot de nieuwe situatie in het Midden-Oosten

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.