Hezbollah-leider Nasrallah dreigt vanuit zijn bunker

woensdag 17 februari 2016 |  Redactie Israel Today
Hezbollah-leider sjeik Hassan Nasrallah heeft gisteren vanuit zijn bunker in een video zijn strijders toegesproken in hun bolwerk Dahiyeh, in het zuiden van Beiroet, en pochte dat hij in staat is geheel Israël met raketten te beschieten.

Hij had ook een boodschap voor Israëls stafchef Gadi Eisenkot: 'Het is gewoon wiskunde. Enkele gerichte raketten op een paar ammoniumfabrieken* zijn even dodelijk als een atoombom. Jullie kunnen Libanon en Dahiyeh vernietigen. Jullie hebben de sterkste luchtmacht, jullie hebben raketten en andere mogelijkheden om dit te doen. Maar we kunnen jullie (Israëli's) precies hetzelfde aandoen met een paar raketten op deze ammoniumfabrieken. We moeten deze mogelijkheid in stand houden om een ​​derde Libanon-oorlog te voorkomen. We zoeken of willen de oorlog niet'.

Hij citeerde een Israëlische deskundige die zei dat de inwoners van Haifa bang zijn voor een dodelijke aanval op de lokale ammoniumfabriek, die 15.000 ton gas zou hebben opgeslagen in zijn opslagcontainers. Een explosie van de fabriek zou honderdduizenden mensen in de regio kunnen doden. Deze expert had de vergelijking met een nucleaire bom gemaakt

Voorts analyseerde Nasrallah de Israëlische bewering, dat het land de tweede Libanonoorlog had gewonnen, en verklaarde waarom Hezbollah de derde oorlog zou winnen.

Het kantoor van de burgemeester van Haifa zei na deze toespraak, dat men de Staat niet moet leiden volgens de arrogante uitspraken van Nasrallah, maar we zijn verheugd dat hij de zorg over deze belangrijke zaak van de ammoniumfabriek op de agenda zet – goed opgemerkt door een bange man, die zich de afgelopen jaren in een bunker heeft verscholen'

Na de Tweede Wereldoorlog heeft het kantoor van de burgemeester opdracht gegeven aan een Brits bedrijf voor een onderzoek naar het risico van de ammoniumfabriek. De conclusie was: als deze fabriek wordt getroffen, dan zou een gaswolk met een doorsnee van 16 km vrijkomen, die boven heel Haifa tot aan Akko zou hangen. (Er bestaan al een aantal jaren plannen om de ammoniumopslag te verplaatsen naar de Negevwoestijn).

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.