Israël begint met terugsturen van dode terroristen

dinsdag 16 februari 2016 |  Redactie Israel Today
Maandagochtend maakte de Israëlische politie bekend dat die nacht de eerste tien lijken van terroristen, die in de in de jongste terreurgolf werden gedood, aan hun familie zijn overgedragen. Onder de teruggegeven doden is ook Achmad Aboe Sjaban, die een vrouw van 65 jaar op het centrale busstation in Jeruzalem ernstig had verwond.

De voorwaarden voor het overdragen van de lijken aan de familie zijn dat slechts 50 personen bij de bijzetting aanwezig mogen zijn, en dat de begrafenis stil en ’s nachts en binnen drie uur na de overdracht moet plaatsvinden. Bovendien moet de familie een borgsom van 4600 euro aan de politie betalen, die alleen wordt teruggegeven als aan al deze voorwaarden is voldaan.
Deze maatregelen moeten onder meer voorkomen dat de aanslagplegers als martelaren worden verheerlijkt en de begrafenis als platform voor het verbreiden van verdere ophitsing wordt misbruikt.

De overige lijken zullen stapsgewijs volgens deze methode worden teruggegeven. Een vertraging in de teruggave werd veroorzaakt door openlijke kritiek, nadat bekend was geworden dat de lijken van de terroristen zonder meer aan hun families zouden worden teruggegeven.

De zaak van de teruggave kwam naar voren nadat de drie Arabische Knessetleden met familieleden van de terroristen hadden gesproken en beloofd hadden er met de desbetreffende Israëlische instanties aan te zullen werken dat de lijken voor bijzetting worden vrijgegeven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.