Debat over Ontslagwet Knessetleden afgezegd

dinsdag 16 februari 2016 |  Redactie Israel Today
De voorzitter van de Knessetcommissie voor Grondwet, Wet en Justitie, Nissan Slomiansky, maakte dinsdag bekend dat het debat over het nieuwe wetsontwerp van de Knesset voor ontslag van Knessetleden voorlopig niet doorgaat.

Deze wet zou nieuwe richtlijnen vastleggen volgens welke het Israëlische parlement zijn afgevaardigden, die diverse regels breken, uit dienst kan ontslaan.
Dit wetsvoorstel is ontstaan ​​nadat Knessetleden van de Arabische Baladpartij de families van terroristen hadden opgezocht. Volgens de wet kan de Knesset een afgevaardigde van de dienst schorsen, wanneer die zich inzet voor het bevorderen van terrorisme. Als deze wet zou worden aangenomen, zou de Knesset ook een van de fundamentele wetten van de Staat moeten veranderen.

De beslissing tot uitstel werd genomen nadat dit wetsvoorstel zware kritiek kreeg van Knesset-voorzitter Juli Edelstein (Likoed) en president Reuven Rivlin.
Rivlin zei maandag, dat dit wetsvoorstel een voorbeeld van een problematische opvatting van democratie in Israël zou tonen en het vertrouwen van de kiezers en de essentie van het Parlement zou verraden. Hij riep de liberale kant van de Israëlische rechtse partijen op, een alternatief te zoeken voor – wat hij noemde – 'een benauwd en gevaarlijk functioneren van de democratie.'

Slomiansky (Het Joodse Huis) besloot om de discussie uit te stellen tot premier Benjamin Netanyahu van zijn staatsbezoek uit Duitsland is teruggekeerd en het standpunt van de Likoedpartij over deze kwestie kan worden vastgesteld.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.