Oud-premier Ehud Olmert zit zijn straf uit

maandag 15 februari 2016 |  Redactie Israel Today
Sinds maandag zit de voormalige premier van Israël, Ehud Olmert, zijn 19 maanden gevangenisstraf uit voor het aannemen van smeergeld in de Holyland-affaire. In de Ma'asijahu gevangenis in Ramle bestaat een speciale afdeling voor VIP's zoals hij. Olmert zal speciaal worden bewaakt, zodat er niets met hem gebeurt.

Dit is de eerste keer dat een Israëlische premier in gevangenschap gaat. Olmert kan in de gevangenis wel voormalig president Katsav ontmoeten, die in december 2011 aan zijn gevangenisstraf van zeven jaar begon wegens verkrachting, seksuele intimidatie en belemmering van de rechtsgang.

In een video (zie onder), die Olmert opnam voordat hij naar de gevangenis ging, zei hij: 'Niemand staat boven de wet. Ik heb fouten gemaakt, maar deze waren niet van strafrechtelijke aard. Ik verwerp de beschuldiging van het aannemen van smeergeld.
Vandaag zal ik naar de gevangenis gaan. Als minister-president was ik belast met de belangrijke taak, om voor de veiligheid van de inwoners van Israël te zorgen, en vandaag ben ik degene die achter de tralies komt. Jullie kunnen je zeker voorstellen hoeveel pijn dat doet en hoe zwaar dat is voor mij, mijn familie, mijn vrienden en aanhangers.
Het is belangrijk voor mij om het nogmaals zeggen (evenals in de rechtszaal en daarbuiten) wat ik gezegd heb, ik wijs ik de beschuldiging van het aannemen van steekpenning beslist af.
En ik vind net zo belangrijk er nogmaals op te wijzen, dat geen van de beschuldigingen waarvoor ik werd veroordeeld, iets te maken heeft met de ambtstermijn als minister-president van Israël. Het was voor mij een groot voorrecht de bevolking te hebben gediend als lid van de Knesset, minister, burgemeester van Jeruzalem en als premier van Israël'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.