Debat in de Knesset: Palestina of Falestina?

vrijdag 12 februari 2016 |  Aviel Schneider

Woensdag brak er in het Israëlische parlement een verhit debat los. Likoed-afgevaardigde dr. Anat Berko had in haar toespraak voor het voltallige parlement verklaard dat er helemaal geen Palestijns volk bestaat. 'Er bestaat geen Palestijns volk, onder andere omdat de letter P in het Arabisch helemaal niet bestaat,' benadrukte Berko. Arabieren kunnen in hun taal geen P uitspreken en noemen Palestina daarom Falestina.

De Arabische Knessetafgevaardigden reageerden in de vergaderzaal met een luide P in het plenum, en verlieten die woedend. 'Wie de feiten van de geschiedenis van dit land kent, weet dat de Romeinen het land omdoopten, en Judea en Samaria de naam Palestina gaven,' benadrukte Berko, die een hoge officiersrang in het Israëlische leger heeft bekleed en een proefschrift heeft geschreven over de Palestijnse terreur. Daarvoor heeft ze zelfs een ontmoeting gehad met de toen in een rolstoel zittende en inmiddels gedode oprichter van Hamas, Achmed Yassin.

Ook in de linkse Arbeiderspartij en de links-radicale partij Meretz hagelde het kritiek op Berko’s uiteenzetting. 'Hebt u zelf eigenlijk wel gehoord wat u zei? Zeg eens, hebt u geen hersens?' wierp Meretz-afgevaardigde Tamar Sandberg Berko voor de voeten. 'Dat zijn de feiten, en als u die niet kent, wil ik ze u graag toesturen,” reageerde Berko.

De Arabische Knessetafgevaardigde Aida Saliman zei dat Berko in haar eigen wereldje leeft. 'Berko verknoeit haar tijd om een heel volk weg te retoucheren, zodat het in haar opvattingen past. Het Palestijnse volk heeft geen documenten van Berko nodig, of het nu bestaat of niet.'

Op haar Facebookpagina bekritiseerde Berko ook de media, die haar ook als eigenaardig beschreven omdat ze openlijk had gezegd dat er in de geschiedenis nooit een Palestijns volk heeft bestaan. 'De Palestijnen hebben zichzelf tot een volk gemobiliseerd, om zo het zionistische werk de grond onder de voeten weg te trekken,' schreef Berko. 'De Palestijnen hebben de naam Palestina overgenomen, die eigenlijk werd gebruikt door de zionistische beweging, zoals bij de Anglo-Palestijnse Bank, vóór de oprichting van de Staat Israël, en daarop hun nationaliteit hebben gebouwd. En dat met een zwakke P, die ze helemaal niet konden uitspreken? Zou de Zionistische beweging zich zo hebben genoemd als Joden de letter Z niet eens konden uitspreken?'
Ze maakte duidelijk dat zij het huidige Palestijnse volk niet ontkende, maar zich alleen op historische feiten baseert. 'De Palestijnen kunnen zich noemen zoals ze willen, maar het is in ons belang dat we ons van de Palestijnen afscheiden een geen binationale staat stichten, oftewel zelfmoord begaan.'

In het openbaar erover spreken of er al dan niet een Palestijns volk bestaat, is niet politiek correct, en om die reden kreeg Berko in de Knesset stevige kritiek. Achter de coulissen wordt er echter wel heftig over gediscussieerd hoe historisch een Palestijns volk is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.