Van Abbas mag Israël aan de schandpaal

vrijdag 12 februari 2016 |  Aviel Schneider
De Palestijnse leider Machmoud Abbas heeft steeds minder invloed. In oktober en november was dat goed merkbaar in de Palestijnse media. Bovendien is Abbas in de ogen van de Palestijnse bevolking corrupt. Van Abbas mag Israël aan de schandpaal

De leiders van Hamas in de Gazastrook vinden de 81-jarige leider van de Palestijnse Autoriteit (PA) maar een zwakke figuur. Vooral vanwege zijn, in hun ogen, te slappe houding ten opzichte van Israël. En voor de Israëli’s wordt het steeds duidelijker dat Abbas de grip op zijn volk kwijt is.

In plaats van energie en geld te investeren in zijn eigen volk, doet Abbas alles om, voor het oog van de hele wereld, Israël aan de schandpaal te nagelen. In de media wordt dit ook wel ‘Israel shaming’ genoemd. Abbas klaagt via de wereldwijde media dat hij geen geld heeft voor de Palestijnse Autonomie, en houdt Israël verantwoordelijk voor zijn geldnood.

Het Israëlische financiële magazine de Calcalist heeft een uitvoerig artikel geschreven over Abbas’ zwarte geld dat verdwijnt in het Palestijnse Nationale Fonds (PNF). Volgens de Calcalist besteedt het PNF gigantische bedragen aan anti-Israëlische projecten. Deze krant, maar ook Palestijnse bronnen, berekenen dat er een kapitaal van ongeveer één miljard dollar in de Palestijnse nationale kas zit, de belangrijkste en meest geheime kas van de Palestijnse Autoriteit en de PLO.

Al is niet bekend hoeveel geld ze uitgeven aan ‘Israel shaming’, toch is Doron Paskin, financieel deskundige en Midden-Oosten-expert, ervan overtuigd dat ‘Israel shaming’ bovenaan de lijst van de PNF staat.
De kas van de PNF wordt gespekt door Arabische landen, organisaties, zakenlieden en projecten. Volgens Paskin is door verschillende bronnen bekendgemaakt dat tot het jaar 2000 meer dan dertig miljard dollar door de Palestijnse nationale kas is gevloeid. Maar niemand weet waaraan dat geld is besteed.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.