Condoleances Arabische Knessetleden wekken afschuw

Tuesday, February 09, 2016 |  Redactie Israel Today
Het bezoek dat drie Arabische Knessetleden vorig week brachten aan de nabestaanden van Palestijnse terroristen om hun medeleven te tonen, heeft voor veel ophef gezorgd. Zowel linkse als rechtse partijen in de Knesset vonden de bezoeken niet terecht.

'Knessetleden die hun medeleven betuigen aan families van terroristen die Israëli's hebben vermoord, zijn het niet waard zijn om in het Israëlische parlement te dienen,' zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hij droeg onmiddellijk Knessetvoorzitter Yuli Edelstein op, wettelijke maatregelen te beginnen tegen Jamal Zahalka, Haneen Zoabi en de Arabische christen Basel Ghattas (zie foto).
Ook de oppositieleider en leider van de Arbeiderspartij, Yitzchak Herzog, zei voor de radio dat het troostende bezoek misplaatst was en oproept tot nog meer moorden op onschuldige mensen.

Naftali Bennett, minister van Onderwijs en leider van de nationaal-religieuze pionierspartij Habayit Hayehudi, wendde zich tot de Arabische bevolking van het land en riep hen op om het afschuwelijke gedrag van drie Knessetleden te veroordelen. 'Jullie zijn beter dan uw vertegenwoordigers in het Israëlische parlement,' stelde Bennett.

De Arabische Knessetleden rechtvaardigden hun condoleancebezoeken aan de familieleden van Palestijnse terroristen met humanitaire redenen. Ze hebben de ouders van de Palestijnse terroristen beloofd, zich er in Israël voor in te zetten dat de in Israël vastgehouden lichamen zo snel mogelijk worden overgedragen, werd gezegd.
Maar wat naderhand vooral voor opwinding zorgde was het feit, dat de drie Israëlische Knessetleden vrijwillig hadden deelgenomen aan de minuut stilte voor de zogenaamde 'gevallen martelaren.' De Arabische Knessetleden benadrukten in de Israëlische media steeds weer, dat dit in een democratie als Israël hun volste recht zou zijn Ze verwierpen elke kritiek van de kant van hun politieke collega's.

Veel Arabische burgers uit het noorden en uit Jeruzalem hebben zich tegenover Israel Today gedistantieerd van het gedrag van de drie Arabische politici. 'Ze zijn een schande voor de Arabieren, niet voor Israél', zeiden deze Arabieren ons. 'Het gaat hen alleen om krantenkoppen.' Een andere Arabier vertelde ons, dat Ghattas, als Arabische christen, zich nog meer dan de moslims moet bewijzen voor de Palestijnse bevrijdingsstrijd.

Voor Avigdor Lieberman (Israel Betenoe) bevestigt het gebeurde, dat de Arabische parlementsleden, vooral de drie van de Baladpartij (een afkorting van Nationaal Democratisch Verbond) de Palestijnse terreur vertegenwoordigt, en niet de Arabische bevolking van Israël.
Yair Lapid, de Israëlische oud-minister van Financiën en partijleider van Yesh Atid heeft de juridisch adviseur van de regering opgeroepen, de Arabische parlementsleden de immuniteit te ontnemen voor een juridisch proces. 'Het is gewoon onmogelijk dat Knessetleden aan Palestijnse jongeren politieke steun geven voor meer aanvallen en bloedvergieten. Israël is een democratische staat en kan dergelijk gedrag niet tolereren.'

Schorsing
Om deze reden overweegt de regeringscoalitie de invoering van een nieuwe wet, volgens welke Knessetleden die handelen tegen de Staat Israël, door een meerderheid van 90 van de 120 Knessetleden kunnen worden geschorst. In de Israëlische media is er herhaaldelijk op gewezen, dat geen westers parlement dergelijk gedrag van eigen parlementsleden zou tolereren.
De ethische commissie van de Knesset heeft nu besloten de drie afgevaardigden tijdelijk uit te sluiten van de dagelijkse dienst in het parlement: Haneen Zoabi en Basel Ghattas voor vier maanden en Jamal Zahalka voor twee maanden. Zij mogen tijdens deze periode wel deelnemen aan stemmingen in het parlement en andere commissies.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.