Nog eens 30.000 werkvergunningen voor Palestijnen

dinsdag 9 februari 2016 |  Redactie Israel Today

Het veiligheidskabinet heeft zondag een plan opgesteld, om nog eens 30.000 Palestijnse werknemers uit de gebieden van de PA een werkvergunning en een bijbehorende inreisvergunning te bieden. De komende weken moet een gedetailleerder plan worden ingediend, zei generaal-majoor Yoav Mordechai.

Deze mensen zullen dan in de bouw, de landbouw, de infrastructuur en andere dienstverleningen worden ingezet, waar al veel Palestijnen werken. Palestijnen werken graag in Israël, omdat ze daar beter worden betaald dan bij een Palestijnse werkgever.
Deze mensen moeten eerst door de veiligheidsdienst worden gescreend, zodat ze geen veiligheidsrisico vormen.

Betere economie, minder aanslagen
Het voorstel om het aantal Palestijnen dat in Israël mag werken te vergroten is afkomstig van enkele hooggeplaatste regerings- en defensieambtenaren, waaronder minister Moshe Ya'alon van Defensie en de chef van de Generale Staf Gadi Eisenkot, om daarmee deze werknemers een nieuwe economische impuls te garanderen. Onderwijsminister Naftali Bennett, leider van de rechtse partij Habayit Hayehudi, Het Joodse Huis, noemde zelfs een aantal van 100.000 vergunningen, meldde de Israëlische zakenkrant The Marker.
Men is van mening dat deze stap ertoe zou kunnen bijdragen dat het aantal aanslagen op burgers en militairen vermindert. Dat is in het verleden al gebleken.

Momenteel hebben circa 58.000 Palestijnen een werkvergunning, maar deskundigen nemen aan dat in feite ongeveer 120.000 Palestijnen uit de Palestijnse Autoriteit zowel legaal als illegaal bij Israëlische werkgevers werkzaam zijn.
Sinds de geweldsuitbraak in oktober 2015 werden slechts twee terroristische aanslagen uitgevoerd waaraan Palestijnen met een Israëlische werkvergunning hadden deelgenomen.

Deze ontwikkeling heeft opnieuw gewezen op twee feiten, die in de mainstream media vaak worden genegeerd of 'verloren gaan bij het vertalen':
• Ondanks de enorme financiële steun zou een Palestijnse Staat, als die vandaag zou worden opgericht, economisch niet op eigen benen kunnen staan, en onlosmakelijk verbonden blijven met Israëls economie, waardoor het alleen in naam een soevereine Staat zou worden;
• De rechtse partijen in Israël, en in het bijzonder de pioniers-beweging (verbonden met de partij Habayit Hayehudi) worden vaak afgeschilderd als vijanden van vrede, maar ze doen eigenlijk meer dan ieder ander om de Palestijnen op praktische manieren te helpen bij hun dagelijkse leven, zoals het voorzien in werkgelegenheid.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.