Hielp Israël met instorten tunnels bij Gazastrook?

Sunday, February 07, 2016 |  Redactie Israel Today
Er zijn de afgelopen weken veel vaker tunnels ingestort, die Hamas vanuit de Gazastrook naar zuidelijk Israël had gegraven. Vorige week liet een Israëlische generaal doorschemeren, dat zijn leger er misschien iets mee te maken heeft.

De afgelopen weken zijn tenminste negen Hamasleden gedood bij het werken in tunnels onder de grens van de Gazastrook. Hamas bevestigde de sterfgevallen en noemde de overledenen 'martelaren', een eer die gewoonlijk wordt voorbehouden aan degenen die stierven door hun deelname aan de geweldscampagne tegen Israël.

De zware regens kregen in eerste instantie de schuld van het instorten van de tunnels, die waren gegraven in een gebied met zachte grond. Maar Hamas steelt veel van de bouwmaterialen die Gaza als humanitaire hulp binnenkomen, voor de constructie van de tunnels, waarvan de meeste worden verstevigd met beton. Met andere woorden: er is waarschijnlijk een sterkere kracht dan regen en nat zand nodig om dergelijke instortingen te veroorzaken.

Die vraag werd direct aan majoor-generaal Yoav Mordechai gesteld, de IDF-coördinator van Government Activities in the Territories (COGAT), in een interview met het Bethlehemse Palestijnse persbureau Ma'an. Heeft de IDF een hand in het instorten van deze tunnels, die een bedreiging voor Israëls burgers vormen? 'God weet het', antwoordde de generaal.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.