Soldaten trainen – ook bij vorst en hondenweer

zondag 7 februari 2016 |  Redactie Israel Today
Het is buiten hondenweer en het is koud, schrijft Moran aan zijn familie in een WhatsApp. Moran, mijn zoon, is soldaat, en hij heeft het altijd warm. Al vanaf zijn geboorte lag hij graag op de grond om af te koelen. In de winter, terwijl iedereen zich in shirts en jassen hult, droeg hij een korte broek en beklaagde zich dat hij het zo warm heeft.

Maar toen hij de afgelopen shabbat naar huis kwam, zei hij: 'Ik houd niet van de winter.' Dat was na de week waarin Israël geplaagd werd door een koudegolf en de temperaturen beneden nul graden daalden. Hij was met zijn hele militaire eenheid een week op bivak. Dat wil zeggen: ze sliepen die hele week buiten zonder tenten, zonder dikke jas, zonder warme douche, zonder warm eten. En ze trainden de hele week verder.

Deze jongens verdienen echt respect, zeg ik tegen mezelf. Een jaar geleden waren het nog verwende kinderen, die op een middelbare school studeerden en allerlei onzin uitvoerden, zoals bij die leeftijd hoort. En kijk nu eens, in slechts een jaar zijn ze zo volwassen, in een maand zijn ze van jongeren in soldaten veranderd en strijden ze, goed gedisciplineerd, begrijpend en aanvaardend dat dit hun taak is, dat ze nu bijdragen aan de verdediging van de Staat en het volk van Israël.

Wat is hij een kerel geworden, zeggen ze allemaal. Maar voor mij als moeder is het niet altijd gemakkelijk, ik zou mijn 19-jarige zoon bij mij in huis willen hebben. Ik zou wel willen dat hij nog een paar jaar een kleine jongen blijft, dat de verandering van jongen tot soldaat niet zo drastisch gaat.

Maar welke keuze heb ik? Er rest voor mij niets dan thuis te zitten in mijn warme huis en te bidden dat wanneer hij en de andere soldaten op de koude grond liggen, het alleen maar om een oefening gaat, en te bidden, dat ze gezond en ongedeerd naar huis terugkeren. Dit is het gebed van de vaders en moeders.

Wilt u wat warmte in het soldatenleven brengen met een solidariteitspakket? De inhoud hiervan wordt in overleg met enkele IDF-onderdelen bepaald, die Israel Today een beetje wil steunen. Klik hier (Engelstalig) of hier (Duitstalig) voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.