Moordenaars van Abu Khdeir veroordeeld

Friday, February 05, 2016 |  Aviel Schneider

Het Israëlische Gerechtshof heeft de beide jongeren (16-jarigen uit Jeruzalem en Beit Shemesh) veroordeeld, die samen met Josef Chaim Ben David in de zomer van 2014 de 15-jarige Palestijnse jongen Mohammed Abu Khdeir hebben ontvoerd en verbrand. De een werd tot levenslange gevangenis veroordeeld, en de ander tot 21 jaar gevangenis.

Hoewel het Israëlische Openbaar Ministerie voor de beide jonge Israëliërs levenslang had geëist, oordeelde het Gerechtshof anders. De derde aanslagpleger was de enige volwassene onder de drie daders; hem werd een leidende rol in de moordaanslag toegewezen. Het oordeel voor Ben David werd echter uitgesteld, omdat zijn advocaten het gerecht een psychiatrisch rapport hebben voorgelegd dat aangeeft dan Ben David ontoerekeningsvatbaar is. Alle drie hebben voor het Gerechtshof de moord bekend.

Voor het Gerechtshof gaven zij als motief aan dat zij de ontvoering van en de moord op de Israëlische jongeren Naftali, Gilad en Eyal enkele dagen daarvoor wilden wreken. Die moord geldt als aanleiding tot de militaire operatie Sterke Rots in de Gazastrook.

In de Israëlische media wordt de moord op Abu Khdeir als Joodse terreur aangeduid. In de Palestijnse media werd de afgelopen twee jaar regelmatig herhaald dat de verantwoordelijke Joodse moordenaars er uiteindelijk met een langdurige gevangenisstraf vanaf zullen komen. De aanslag heeft geleid tot hevige onrust onder de Israëlische Arabieren in Israël en vooral in Jeruzalem.

De door Joden vermoorde Palestijnse jongen Mohammed Abu Khdeir werd door de Israëlische beweging voor terreurslachtoffers eveneens als slachtoffer van terreur aangemerkt. Zijn ouders stonden er echter op dat zijn naam niet op het gedenkteken voor de Joodse terreurslachtoffers zou komen te staan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.