Pers maakt geen verschil tussen daders en slachtoffer

donderdag 4 februari 2016 |  Redactie Israel Today
'Drie Palestijnen gedood terwijl het dagelijks geweld doorgaat', schreef de Amerikaanse nieuwszender CBS oorspronkelijk boven het verslag van de terreuraanval bij de Damascuspoort. Na een online protest tegen deze tendentieuze kop werd dit veranderd in 'Israëlische politie doodt 3 vermeende Palestijnse aanvallers´ en later in 'Palestijnen doden Israëlische agent, verwonden een andere, voordat ze worden gedood'.

Het is vrij eenvoudig om vast te stellen wat het doel is van een dergelijke ontwijkende kop. Bij de meeste lezers is de eerste indruk, dat de drie Palestijnen in kwestie de slachtoffers waren. En omdat tegenwoordig zoveel lezers alleen maar krantenkoppen lezen, zouden ze alleen dat geloven. Het probleem is dat de Palestijnen in feite de daders waren. CBS heeft tot nu toe geen excuses gemaakt of de veranderingen uitgelegd.

Het Britse dagblad Guardian meldde (oorspronkelijk) op zijn website 'Israëlische agenten doden drie Palestijnen die een Israëlische agente verwonden'. Die agente Hadar Cohen is intussen aan haar levensgevaarlijke verwondingen overleden.

Het is niet voor het eerst, dat buitenlandse media zoals CBS en The Guardian geen verschil maken tussen daders en slachtoffers. Dode daders en slachtoffers worden bij elkaar geteld, zonder te vermelden wie wat is. Zo schreef de Oostenrijkse Kleine Zeitung 'Vier Tote bei Attentat in Jerusalem'.

'De kop van het Amerikaanse netwerk (CBS) is een ongekende onbeschaamdheid, een botte leugen,' zei de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahesson. Het hoofd van de Israëlische 'Government Press Office', Nitzan Chen maakte gisteren op zijn website bekend, dat Israël zal overwegen de perskaarten van de verantwoordelijke journalisten en redacteuren in te trekken. 'Dit zijn leugens en koppen die niets te maken hebben met de werkelijkheid van het incident', benadrukte Chen.

Hoewel de krantenkoppen en feiten in de oorspronkelijke berichten na de bezwaren van Israël zijn veranderd, hebben de eerste spoedberichten toch een vertekend beeld gegeven van wat er in Israël gebeurt. Toonaangevende media hebben er vaak een fundamenteel probleem mee om evenwichtig over Israël te berichten. Bovendien werken in de buitenlandse netwerken Arabische journalisten, cameramensen en redacteuren, die in het Israëlisch-Palestijns conflict duidelijk stelling nemen voor de Palestijnen. Dit is vaak gebleken in de laatste vier maanden van de recente golf van terreur.

Daarom moet het nieuws met een kritisch oog worden gelezen, wetend dat belangrijke elementen waarschijnlijk werden weggelaten, misschien wel doelbewust. Onze missie bij Israel Today is die hiaten op te vullen, en om die verhalen en die gezichtspunten te brengen die de mainstream media weggelaten, zodat u zich een completer en duidelijker beeld kunt vormen van wat er werkelijk gebeurt in het Heilige Land.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.