Soldate gedood bij terreuraanslag nabij Damascuspoort

donderdag 4 februari 2016 |  Redactie Israel Today
Drie jonge Palestijnse terroristen hebben woensdag aan het begin van de middag bij de Damascuspoort in Jeruzalem een aanval uitgevoerd, die hen en een Israëlische soldate van de grenspolitie het leven heeft gekost.

Voor een routinecontrole waren twee vrouwelijke soldaten met een commandant naar enkele verdachte jongemannen gegaan om hun identiteitspapieren te controleren. Ondanks de voorgeschreven veilige afstand lukte het de Palestijnse mannen om op de Israëli's in te steken. Soldate Ravit (20) werd door een aanvaller in haar hals gewond, Hadar Cohen (19, foto) schoot op hem en kon hem uitschakelen.

Op dat moment probeerde de tweede aanvaller op de commandant te schieten, maar die kon zich goed verdedigen en de aanvaller doden. Intussen schoot ook Ravit – ondanks haar verwonding – terug, toen de derde aanvaller hen van achteren naderde en enkele schoten afvuurde. Een van die schoten trof Hadar dodelijk in haar hoofd. Een toegesnelde politieagent kon de derde terrorist uitschakelen.

Bij het onderzoek bleken de drie terroristen naast messen en twee geweren van het type Carl Gustav ook explosieven (pijpbommen) bij zich te hebben. Je kunt er dus van uitgaan, dat de mannen een groter bloedbad wilden aanrichten, dat door de waakzaamheid van de grenspolitie kon worden verhinderd. Maar de prijs ervoor was hoog. De twee soldaten waren nog maar twee maanden in dienst en nog in opleiding.

In het huis van de familie Cohen in Or Yehoeda rouwt men. Alleen het feit dat Hadar ondanks de omstandigheiden het leven van haar kameraad kon redden, is een troost. Hadar wilde een voorbeeldig militair zijn en was een vechterskarakter, zei haar familie.
Ravit is ernstig gewond maar momenteel in stabiele conditie.

Van Palestijnse zijde is gemeld dat de drie aanvallers, Achmed Abu Al-Roub, Mohammed Kamil en Mohammad Nazer, 20 en 21 jaar oud zijn en uit de omgeving van Jenin kwamen. Twee van hen hadden van de veiligheidsdienst Shabak een inreisverbod naar Israël gekregen en waren illegaal naar Jeruzalem gekomen . Een van hen had een maand geleden op zijn Facebook-pagina aangekondigd, dat hij met zijn aanval de dood wilde wreken van zijn vriend Achmed Abu Rub door soldaten bij een controlepost die hij had willen aanvallen.

Hamas prees de aanval in Jeruzalem, en noemde de daders helden. Dit zou bewijzen dat het Palestijnse volk de intifada zal voortzetten.
De president van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, veroordeelde de aanval niet. In plaats daarvan sprak hij gisteren in zijn kantoor met familieleden van de terroristen die in de afgelopen maanden in Jeruzalem Israëli's hadden gedood.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.