VS gaat Israëlisch anti-tunnel systeem financieren

Wednesday, February 03, 2016 |  Redactie Israel Today
In Israëlische defensiekringen verwacht men binnenkort Amerikaanse fondsen om het werk aan een geavanceerd anti-tunnel systeem te voltooien. Dit opsporingssysteem moet hopelijk toekomstige invallen vanuit de Gazastrook voorkomen, en de Amerikanen willen het toepassen bij de Mexicaanse grens.

Het Amerikaanse Congres heeft al afgelopen zomer betrokkenheid bij de Israëlische project goedgekeurd, en Washington heeft nu ingestemd met een financiële bijdrage aan de Israëlische regering van $ 120 miljoen, meldt de Israëlische krant Yediot Achronot.

De VS denkt dat het nieuwe systeem ook goed bruikbaar is bij het terugdringen van illegale immigratie over (of eigenlijk: onder) de Amerikaans-Mexicaanse grens. Israël is tot nu toe zeer zwijgzaam over het nieuwe systeem voor het opsporen van tunnels, en de pers is over zeer weinig details ingelicht.

Het is wel bekend dat Hamas en zijn bondgenoten ijverig hun inspanningen hebben hervat om tunnels naar zuidelijk Israël te graven om nog tijdig een verrassingsaanval uit te voeren. De inwoners van de Negev-regio, grenzend aan de Gazastrook, maken zich steeds meer bezorgd over de situatie.

Tunnels ingestort
Bij zijn hernieuwde inspanningen om snel tunnels te graven of te herstellen blijkt Hamas regelmatig de veiligheid van de gravers te veronachtzamen. Het stormachtige weer en de overvloedige regens van de laatste weken in het zuiden van Israël hebben enkele tunnels in de zanderige ondergrond doen instorten. De afgelopen weken waren er geregeld berichten over doden, waaronder de commandant van de tunnelbouw, Fuad Aschur Abu Atauwi. Een schrale troost wacht de verongelukte helden: 72 maagden....

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.