Een bloeiende viskwekerij ... in de Israëlische woestijn

Wednesday, February 03, 2016 |  Redactie Israel Today, State of Israel

Waar zou je visje Nemo zoeken? Midden in de woestijn? Toch zwemt dit visje rond in de Israëlische Aravawoestijn, waar de aquacultuur bloeit, ondanks het ontbreken van zoet water.

Israëls Arava woestijn is gelegen in de zuidpunt van Israël, ten zuiden van de Dode Zee en de Negev woestijn, grenzend aan Jordanië. Er valt slechts 30 millimeter neerslag per jaar, maar hij produceert 60 procent van verse groente export van Israël, 10 procent van de snijbloemen export, en er is nu ook een bloeiende teelt van siervissen.

'De woestijn is droog en al het water dat we hier hebben is vooral water dat we hier in de Arava aanboren; we zijn niet aangesloten op het nationale watersysteem', vertelde Alon Gadiël, directeur van het Arava Onderzoek en Ontwikkeling Centrum.

Toch is Israël een belangrijke exporteur van siervissen, en in 2012 waren er achttien viskwekerijen in de Arava. Drie van hen kweken clownvissen, beter bekend als Nemo's, sinds de succesvolle film 'Finding Nemo'.

'Aquacultuur is goede business, omdat je niet zo veel land nodig hebt, en ook niet zo veel water. Je hebt wel veel kennis nodig', zei Gadiël. 'Wij kweken vissen die oorspronkelijk in zee zwemmen, en we verkopen ze vanuit gevangenschap, zodat we het ecosysteem niet schaden´ .

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.