Israëli ontvangt prijs voor 'innovatieve filantropie'

maandag 1 februari 2016 |  Redactie Israel Today

Aan de UoPeople (Universiteit van de Mensen) studeren onder andere vijfhonderd Syrische vluchtelingen. Ze hoeven niet te betalen. Deze universiteit, gevestigd in Pasadena (Californië), werd zeven jaar geleden opgericht door de Israëlische Shai Reshef.

In totaal studeren er 3000 studenten uit 180 landen. De universiteit is sinds februari 2014 geaccrediteerd als de eerste studiekostenloze online-universiteit ter wereld. Ook studenten uit de Palestijnse Autoriteit en andere Arabische landen studeren online aan de universiteit, waar hoogleraren en decanen van andere universiteiten, zoals Oxford University en New York University kosteloos lesgeven.

Directeur Shai Reshef ontving van Prins Albert II van Monaco de prijs voor Innovatieve Filantropie. 'Reshef stichtte de Universiteit van de Mensen vanuit de sterke overtuiging dat academische vorming veel mensen nieuwe levenskansen geeft, en ook aan gezinnen en de gehele gemeenschap,' aldus Prins Albert II bij de prijsuitreiking.

Reshef staat al vele jaren bekend als iemand die zich inspant op maatschappelijk terrein, speciaal op het gebied van de pedagogie. Voor 2016 verwacht hij dat het aantal studenten de 5000 zal bereiken. Vooral uit arme landen, die online zijn aangesloten, komen er steeds meer studenten bij. 'Een universitaire studie met succes afsluiten is niet alleen op persoonlijk niveau een succes voor de studenten, maar ook voor hun omgeving en voor het land,' zei Reshef tijdens de prijsuitreiking in Monaco. 'Als je één mens opleidt, verander je het leven van die ene mens, maar wanneer je meerdere mensen opleidt, verander je de wereld.' Reshef wil de mensen uit alle landen en alle lagen van de samenleving laten zien dat een universitaire opleiding niet iets onmogelijks is, maar binnen het bereik van steeds meer mensen komt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.