Netanyahu’s Likoedpartij raakt minder geliefd

vrijdag 29 januari 2016 |  Aviel Schneider

De regerende minister-president Benjamin Netanyahu schijnt onder de Israëlische bevolking flink wat sympathie te verliezen. De regerende Likoed-partij wordt zwakker, Yaïr Lapids Yesh Atid wordt sterker, de partij van minister van Financiën Moshe Kachlon, Kulanu, verandert daarentegen niet.

Een donderdag door het Israëlische dagblad Yediot Achronot gepubliceerde enquête liet zien hoe het volk momenteel zou stemmen. Netanyahu’s Likoedpartij zou in deze verkiezingen zeven van zijn in totaal 30 zetels verliezen, Lapid zou er negen zetels bij krijgen en daarmee op 20 zetels in het Israëlische parlement uitkomen.

• De socialistische Arbeiderspartij van Yitzchak Herzog, die zich Zionistisch Kamp noemt, zou van 24 naar 16 zetels dalen,
• De Nationaal-religieuze pionierspartij van Naftali Bennett, Bet Jehoedi (Het Joodse Huis) zou van 8 naar 13 zetels stijgen.
• Moshe Kachlon (Kulanu) zou een van zijn 10 zetels kwijtraken.
Yisrael Betenoe (Israël Ons Huis) van Avigdor Lieberman zou van 6 naar 8 zetels stijgen.
• De links-liberale Meretz zou van 5 naar 7 zetels stijgen.
• De orthodoxe Knessetpartijen Shas (7) en Verenigde Thorapartij (6) zouden samen een zetel verliezen en op 12 zetels blijven steken.
• Ook de Verenigde Lijst van de Arabische partijen (13) zou een zetel kwijtraken.

Likoedkiezers benadrukten tegenover Israel Today dat Netanjahu een briljant politicus is. Hij zou weten hoe men verkiezingen wint, maar in de tussentijd moet het volk geregeerd worden en daarbij zou hij telkens weer falen.

Zelfs binnen de Likoedpartij is de partijleider niet geliefd, zegt men. Iedereen die hem op politiek gebied te na komt en mogelijk een concurrent voor hem zou kunnen worden, werkt hij de partij uit. Zo is het gegaan met Moshe Kachlon, Gideon Sa'ar, en bijna ook met de minister van Binnenlandse Veiligheid, Gilad Erdan.

Aan de andere kant moet moet men kijken hoe Lapid zich bij het volk geliefd maakt. In plaats van Netanyahu openlijk te bekritiseren, zet hij zich in het buitenland voor Israël in en verdedigt hij de Israëlische politiek, ook al is hij het niet in alles met Netanyahu eens. Lapid kan verweten worden dat hij uit de linkerhoek van de politiek komt, maar hij toont staatsmanschap en verantwoordelijkheid, waardoor hij een breed spectrum in het volk aanspreekt.

Bennett lijkt weer de Knessetzetels terug te winnen die hij in de vorige verkiezingen aan Likoed had verloren. Hij verloor toen enkele zetels doordat men Likoed wilde versterken ten opzichte van de linkse partijen. De ontevredenheid met Netanyahu’s politiek dringt religieuze kiezers steeds weer in de schoot van de Nationaal-religieuze pionierspartij. Maar zolang het volk niet echt kiest, blijft alles slechts theorie.

Om deze reden is de krappe regeringscoalitie van Netanyahu (61 zetels) zeer voorzichtig. Met tracht geen tactische fouten te maken die tot vervroegde verkiezingen zouden leiden. Maar als het toch zover zou komen, weten de Likoedkiezers zeker dat Netanyahu weer een tovertruc bedenkt om ook deze verkiezingen weer te winnen. Ook al heeft de oppositie het er voortdurend over hoe belangrijk het is om Netanyahu kwijt te raken, moeten ze toch eerst een alternatief vinden, en dat is tot nog toe niet gelukt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.