VS verplicht labelen van producten uit nederzettingen

Friday, January 29, 2016 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse douane heeft vorige week een brief gestuurd aan alle Amerikaanse importeurs, met de eis dat vanaf nu op producten die worden geproduceerd in de zogenaamde Westbank, deze herkomst moet worden aangegeven.

In gewone taal betekent dit dat Israëlische fabrikanten die producten vervaardigen in de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria, deze niet langer met 'Israël' mogen etiketteren, want anders dreigt er een boete.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Mark Toner zei, dat dit beleid al van kracht is sinds 1995, in de nasleep van de Oslo-akkoorden. Omdat dit beleid blijkbaar nooit echt werd uitgevoerd, hebben de laatste tijd verschillende mensenrechtenorganisaties een klacht ingediend bij de Amerikaanse douane.

Israëlische autoriteiten gaan ervan uit dat de Verenigde Staten aan deze druk heeft toegegeven en daarom de richtlijn rigoureus wil invoeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.