Iraanse delegatie treft in Parijs Frans-Joodse politicus

Thursday, January 28, 2016 |  Redactie Israel Today

In Parijs ontmoette de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif (foto) gisteren de Joods-Franse politicus Meyer Habib. Achter gesloten deuren vergaderde de Iraniër met de Parlementaire Commissie voor Buitenlandse Politiek en Veiligheid. Daartoe behoorde ook Habib, een goede vriend van Israëls premier Benjamin Netanyahu.

Tijdens de gesprekken tussen Iraniërs en Fransen viel een dialoog op tussen Sarif en Habib. 'Ik ben Jood en vandaag herdenken wij de Holocaust,' aldus bracht Habib de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in herinnering, wiens regering de Holocaust ontkent en Israël wil vernietigen. 'Uw land organiseert op hetzelfde moment een karikatuurwedstrijd, waarin de Holocaust wordt ontkend, die 70 jaar geleden 6 miljoen mensen vernietigde.'
Bovendien zei Habib dat hij 150.000 Joden in Frankrijk vertegenwoordigt. 'Uw land wil Israël van de kaart vegen. Bent u bereid Israëls bestaansrecht openlijk te erkennen?'

Met betrekking tot de antisemitische karikatuurwedstijd in Iran zei Sarif, dat zijn regering daar niet verantwoordelijk voor was, maar private bewegingen. Ook verweet hij Israël dat het de Joodse Holocaust voor zijn eigen politieke doeleinden misbruikt, onder andere om daarmee de verovering van Palestina te rechtvaardigen.

Over het 'van de kaart vegen' van Israël heeft Sarif geen antwoord gegeven, en hij weigerde Israël openlijk te erkennen. 'Mijn beste vriend Meyer, wij zijn niet tegen Joden, wij hebben zelfs een Jood in ons parlement in Teheran,' bevestigde Sarif. 'Er wonen Joden in Iran; wij zijn alleen tegen de zionistische filosofie en het zionisme.'
Meyer was verrast over Sarifs toon. 'Sarif is zeer getalenteerd en aangenaam, precies het tegendeel van Machmoud Achmadinejad. Maar juist daarom is hij achterbaks!'

Sarif toert met zijn baas, de Iraanse president Hassan Rohani, door Europa. Een dag eerder had paus Franciscus Hassan Rohani ontvangen. Het Vaticaan beschreef de ontmoeting als 'hartelijke gesprekken'. In de Musei Capitolini (Capitolijnse Musea) in Rome moesten daarvoor echter de naakte beelden worden verhuld, als teken van respect voor Rohani en de islamitische gevoelens.

Het Iraanse staatshoofd reist momenteel door Frankrijk en Italië. Nu de westerse sancties tegen Iran zijn opgeheven, is Iran van plan voor miljarden aan zaken te doen met het westen.
De Israëlische regering waarschuwde de Europeanen dat met dit geld het Iraanse terrorisme verder wordt gefinancierd. Van de charme en het vriendelijk lachen van de beide Iraniërs, Sarif en Rohani, is Israël minder onder de indruk dan de Europeanen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.