Journalist schrijft na arrestatie niet meer over politiek

vrijdag 22 januari 2016 |  Aviel Schneider
De Palestijnse Journalist Ayman al-Aloul uit Gaza verklaarde onlangs publiekelijk, dat hij vanaf nu enkel over lifestyle en mode van de Palestijnen zal schrijven, en niet meer over de politiek in de Gazastrook. Deze beslissing nam hij, nadat hij was gearresteerd door het Hamas-regime en was gemarteld in de gevangenis. Ayman is van mening dat zijn kritiek op de radicale Hamas-leiding geen zin heeft.

De journalist was de enige Palestijnse tv-verslaggever die de Hamas-leiding voor de tv had bekritiseerd voor de puinhoop in de Gazastrook. Toen werden hij en andere Palestijnse bloggers en journalisten gearresteerd door de Hamas-autoriteiten.
'Deze arrestatie heeft mij een nieuw mens gemaakt', zei Ayman na zijn gevangenisstraf van negen dagen. 'Ik heb besloten niet meer over de financiële situatie in de Gazastrook te schrijven. Wat ik heb meegemaakt in de afgelopen dagen, was voor mij ongelooflijk moeilijk. Zij (Hamas) geloven dat mijn commentaren, die ik op mijn Facebook-pagina heb gepost, de regering in Gaza slecht afschilderen en dat dit onrechtvaardige kritiek op de Palestijnse verzetsstrijd was.'

Zijn gevangenneming, evenals die van zijn collega's, is het resultaat van de groeiende kritiek binnen de Palestijnse samenleving tegen het Hamas-regime. De economie is op een dieptepunt en de wederopbouw van de Gazastrook na de recente oorlog schiet niet op. Israël is echter niet degene die verantwoordelijk is voor het lijden van de Palestijnen in Gaza, maar dat is eerst en vooral zijn eigen Hamasleiding.

Ayman en andere Palestijnen gaven een weerklank van de Palestijnse maatschappij, die onder toenemende werkloosheid en armoede lijdt. Hamas vreest dat ook in de Gazastrook een 'Arabische Lente' kan uitbreken, en heeft daarom Ayman en andere Palestijnse journalisten gearresteerd en tot zwijgen gebracht.

In het buitenland wordt intussen alles wat Hamas & Co graag gepubliceerd zien, als zoete koek geslikt. Zodra iemand een andere mening heeft en openlijk zelfkritiek laat horen zoals Ayman, wordt ervoor gezorgd dat een dergelijke 'onruststoker' vanaf dat moment zijn mond houdt.
Persvrijheid bestaat in het Midden-Oosten alleen in Israël, en in geen van de omliggende Arabische landen. Dit wordt vaak door Palestijnse journalisten erkend in gesprekken met hun vrienden, ook aan de Israëlische kant.
Vanaf nu zal Ayman al-Aloul het briljante leven, de kleurrijke mode en de gevarieerde cultuur van de Palestijnse bewoners van de Gazastrook beschrijven, waar volgens Palestijnse bronnen de helft van de Palestijnse beroepsbevolking werkloos is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.