Franse Joden 'komen thuis' in Israël

Tuesday, January 19, 2016 |  Yossi Aloni
De Anti-Defamation League herdacht op 10 januari in Jeruzalem de terreuraanvallen op de redactie van Charlie Hebdo en de Joodse supermarkt in Parijs, en erkende dat als gevolg hiervan een aantal Franse Joden aliyah had gemaakt naar Israël.

De herdenking werd bijgewoond door de Franse ambassadeur in Israël Patrick Maisonnave (foto), de voormalige Israëlische ambassadeur in Frankrijk Daniel Shek, de cartoonist Michel Kichka, en Patrice Valid, de manager van Hypercacher, die gewond raakte in de terreuraanval op de supermarkt.

Maisonnave vertelde de deelnemers: 'De radicale islam is onze gemeenschappelijke vijand. Terrorisme is terrorisme, ongeacht waar in de wereld het gebeurt.' Een nacht eerder, tijdens een herdenking in het centrum van Parijs, benadrukte de Franse minister-president Manuel Valls, dat er geen rechtvaardiging was voor de aanvallen.

Patrice Valid, die daarna is verhuisd naar Israël, herinnerde aan de gebeurtenissen van die noodlottige dag. 'De terrorist maakte ons erg bang. Hij wilde ons doden, want we waren Joden,' legde hij uit. 'Maar ik ben niet uit vrees naar Israël gekomen. Ik kwam thuis.'

Carole Nuriel, directeur van de ADL in Israël, zei dat het nu duidelijk is, dat het antisemitische en anti-westerse terrorisme dat Europa teistert, niets te maken heeft met het Israëlisch-Palestijnse conflict, zoals zo vaak wordt beweerd. 'Het conflict is slechts een excuus', aldus Nuriel. 'Het is heel belangrijk om te begrijpen, dat antisemitisme niet alleen de Joden beïnvloedt, maar elke samenleving waarin het bestaat'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.